In Houston is een nanocapsule gelanceerd die een tumor van binnenuit kan bestoken met immunotherapie. En wel gedurende langere tijd, schrijven Alessandro Grattoni en Brian Butler in het Journal of Controlled Release.
Het nanofluidic drug-eluting seed (NDES), formaat rijstkorrel, wordt geïmplanteerd in de tumor en laat dan zijn inhoud weglekken in een laag, goed gecontroleerd tempo. Het duurt een paar weken eer het leeg is, en technisch moet een paar maanden ook mogelijk zijn.
Dit maakt het onnodig dat patiënten telkens naar de kliniek terug moeten voor het inbrengen van een nieuwe dosis antilichamen, die in tumorweefsel maar een kort leven hebben. Ook heb je geen last meer van bijwerkingen in andere organen. En als je de tumor ook nog wilt bestralen, geeft het NDES (mits correct ingebracht) heel duidelijk de juiste plek aan - dat laatste is overigens nog niet uitgeprobeerd.
Grattoni, Butler en collega’s van Houston Methodist Research Institute hebben het uitgeprobeerd bij gemodificeerde muizen met triple-negatieve borstkanker, een type tumor dat tot nu toe geldt als matig gevoelig voor immunotherapie. Toediening van OX40- en CD40-antilichamen vanuit een NDES had evenveel effect op de tumor als toediening via de bloedbaan, maar dan zonder de gebruikelijke schade aan de lever.
De eerste klinische tests op mensen zouden over een jaar of drie kunnen beginnen, denkt Grattoni.
bron: Houston Methodist
Nog geen opmerkingen