Collectie: Kanker
-
Industrie & Start-ups
Bloedkanker beter behandelen met doelgerichte remmer
De Leidse start-up iProtics ontwikkelt een immunoproteasoom-remmer die veel selectiever bloedkankercellen aanpakt dan huidige medicatie voor multipel myeloma.
-
Verdieping
Chirurg zoekt tumor
Beeldgeleide chirurgie helpt om te bepalen waar je wel en niet moet snijden. ‘Het is echt afdelingsoverstijgend onderzoek.’
-
Media
Nienke van Dongen – Piskijken op een microfluïdische chip
Hoe eerder de aanwezigheid van kanker wordt vastgesteld, hoe groter de overlevingskansen van de patiënt. Nienke van Dongen gebruikt microfluïdische chips om kanker-DNA in urine te detecteren.
-
Nieuws
Overgelopen macrofagen lichten op
Floris van Dalen, promovendus aan het RadboudUMC, maakte deze opname van muismacrofagen die fungeren als een model voor TAMs.
-
Nieuws
Ambagon ontvangt $ 85 miljoen om 14-3-3 kankertherapie door te ontwikkelen
Met een injectie van $ 85 miljoen kan de spin-off vanuit de TU/e de volgende stap zetten naar een daadwerkelijke behandeling.
-
Nieuws
Een duwtje in de goede richting voor het immuunsysteem
Met een slim aangepast cytokine blijk je T-cellen effectief aan te kunnen zetten om tumoren op te ruimen, zonder bijwerkingen.
-
Nieuws
Tumor gebruikt ‘immuuncelpepperspray’
Door het enzym autotaxine uit te scheiden weren melanomen actief T-celinfiltratie, waardoor ze ongestoord kunnen groeien.
-
Verdieping
Voorstadia dikkedarmkanker beter in het vizier
Met nieuwe biomarkers kunnen artsen patiënten met voorstadia van dikkedarmkanker beter opsporen.
-
Nieuws
Zeldzame tumor-geassocieerde cel gevonden in gezonde pancreas
Een team onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel onder leiding van Ilse Rooman heeft in de pancreas (alvleesklier) van gezonde mensen een cel ontdekt die veel gelijkenis vertoont met de agressiefste pancreaskankercellen. Hun bevindingen zijn gepubliceerd in het tijdschrift Gut.
-
Nieuws
Minikankerpatiënt voorspelt werking immuuntherapie
Via een stukje tumorweefsel kun je bij bepaalde kankersoorten bekijken of diens voormalige eigenaar goed zal reageren op immuuntherapie of juist niet, staat in Nature Medicine. Blokkeer je het eiwit programmed cell death protein I (hier afgebeeld) in tumorweefsel van een patiënt, dan kun je voorspellen of immuuntherapie ...
-
Media
De (kanker)stamcel: de cel die alles kan?
Dr. Colinda Scheele (KU Leuven) over de rol van stamcellen bij het ontstaan en het bestrijden van kanker.
-
Nieuws
Algoritmische tumorbestrijding
Theoretisch natuurkundige Jonas Teuwen hoopt kunstmatige intelligentie in te zetten om de radiologische analyse en therapie te versterken.
-
Nieuws
Celcyclus niet te stoppen
Kankercellen laten een bepaald celcyclus-programma te hard aan staan, waardoor de cellen DNA-schade negeren.
-
Nieuws
Nieuw leven in living labs
Medical Delta blaast leven – in de vorm van € 800.000 – in vier nieuwe living labs gericht op de zorg, meldt de stichting in een persbericht.
-
Nieuws
‘One-size-fits-all’-kankertracer ontdekt
Groningse onderzoekers ontdekten dat je met de nieuwe pH-gevoelige ONM-100 tracer meerdere soorten kankers kunt opsporen, onafhankelijk van het tumortype.
-
Nieuws
Medicijnen samen sterk
Hoe pak je tumoren aan die resistent worden tegen een bepaald medicijn? Met een combinatie van medicijnen in een lage dosis, laat een Spaans-Nederlands team zien in Nature Communications.
-
Nieuws
Antikankermedicijn van bijwerkingen ontkoppeld
Zet twee methylgroepen op kankermedicijn doxorubicine, en de cardiotoxiciteit verdwijnt. Daarvoor lijkt verrassend genoeg chromatineschade het mechanisme achter de medicijnwerking te zijn.
-
Verdieping
Wegwijs in tumortherapie
Proteomics laat zien hoe tumorcellen reageren op therapie of juist resistent worden, stelt Maarten Altelaar, die het toepaste op een combinatietherapie tegen een ernstige vorm van borstkanker.
-
Verdieping
Imaging in 3D als handelsmerk
Het recent opgerichte Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie is hypermodern en voorzien van getalenteerde onderzoekers.
-
Nieuws
Biobank voor mini-niertumoren
Organoïden vormen in veel gevallen een beter modelsysteem dan traditionele kankercellijnen. De eerste organoïden-biobank voor kindernierkanker is inmiddels een feit.
- Vorige Pagina
- Pagina1
- Pagina2
- Pagina3
- Pagina4
- Pagina5
- volgende Pagina