Zonder (flink wat) warmte kom je in de chemische industrie niet. Nu fabrieken afscheid moeten nemen van aardgas als warmtebron, wordt er volop gewerkt aan nieuwe warmtepompen die de benodigde hoge temperaturen kunnen leveren. Maar er zijn nog heel wat obstakels te overwinnen.
Het potentieel voor zonnestroomopwekking op bedrijfsdaken is enorm. Dankzij lichtgewicht-panelen kan dat ook effectief worden gerealiseerd. Op het dak van een kunststoffenfabriek in Genk werd onlangs een eerste zonne-installatie van dit type opgestart.
10 september jl. was Corpus Congress Centre weer dé plek voor ontwikkelaars, producenten, leveranciers en gebruikers van single use technologie.
In Delfzijl produceert Avantium 2,5-furaandicarbonzuur (FDCA) uit fructose. In de toekomst lijkt echter een sleutelrol weggelegd voor CMF, 5-(chloormethyl)furfural.
Om te laten zien dat computationele chemie echt impact kan hebben op (industrieel) onderzoek, biedt de TheoCheM groep van de VU Amsterdam nu een computationele spoedcursus aan.
Door aanpassingen in het ontgassingsproces kon Ineos Styrolution Antwerpen het zuiverheidsgehalte van haar foodgrade High Impact Polystyreen (HIPS) verhogen.
De alomtegenwoordige aanwezigheid van water heeft invloed op materialen. Dynamische dampsorptie, een technologie die is geoptimaliseerd door Surface Measurement Systems, gebruikt dat gegeven om een hele reeks chemische eigenschappen van materialen te achterhalen.
Polymeerproducent Covestro en Hogeschool Windesheim werken in Zwolle aan een proef waarbij zogeheten cobots een deel van de repetitieve handelingen bij kwaliteitstesten overnemen.
Met hoogwaardige kwartsmaterialen voor cuvetten en laboratoriumprobes maakt HELLMA Analytics uiterst precieze optische spectroscopiemetingen mogelijk.
De DART-ionenbron maakt targeted MS-analyse veel eenvoudiger, doordat de gebruikelijke chromatografiestap niet meer nodig is. ‘Denk 17 seconden per sample, in plaats van de gebruikelijke 5 tot 10 minuten.’
Onderzoekers worstelen vaak met de structuuropheldering van eiwitten. Dat moet beter, dachten Wouter Van Putte en collega’s van start-up PUXANO. Zij ontwikkelden een technologie-platform, gericht op eiwitontwerp en cryo-EM, om academici en bedrijven vooruit te helpen.
Laat micro-organismen gewoon doen waar ze goed in zijn. Dat is het credo van de Delftse start-up Nature’s Principles. ‘Wij gebruiken de competitie tussen bacteriën om heel veel melkzuur te produceren.’
Postdoc Loren Deblock van de UGent ontwikkelde een contrastvloeistof met een dubbele werking die de schildwachtklieren bij borstkankerpatiënten laat oplichten. ‘We hopen binnen twee jaar een spin-off-bedrijf op te richten, en vervolgens een vliegende start richting de kliniek te hebben.’
Twee weken lang analyseerde een handzaam Laser Speckle Imaging-apparaat De Nachtwacht op een paar centimeter afstand. Dit project vormt de overgang van onderzoeken naar restauratie van het beroemde schilderij.
De Leidse start-up iProtics ontwikkelt een immunoproteasoom-remmer die veel selectiever bloedkankercellen aanpakt dan huidige medicatie voor multipel myeloma.
Met een investering van €80 miljoen op zak gaat BioBTX in Delfzijl een grootschalige fabriek bouwen voor de productie van benzeen, tolueen en xyleen uit afvalplastics. Dankzij een door het bedrijf ontwikkeld tweestapsproces kunnen deze basischemicaliën met hoge yield worden geproduceerd uit een breed scala aan grondstoffen.
InspectT ontwikkelde een chip die je eenvoudig kunt integreren in een IR- of UV/Vis-spectrometer om tegelijkertijd de grootte en de chemische structuur te karakteriseren van moleculen in een te analyseren oplossing.
De Gentste start-up AmphiStar is een van de eersten ter wereld die biosurfactanten commercialiseert met behulp van een gist die zijn voedingstoffen volledig uit biologische afvalstromen haalt.
Binnen een jaar denkt ReSolved Technologies een pilot-installatie klaar te hebben die engineering plastics volgens een nieuwe methode klaarstoomt voor hergebruik.
Start-up Lumetallix biedt een eenvoudige testkit die loodsporen overal betrouwbaar en snel zichtbaar maakt. En dat dankzij een verrassende ontdekking uit oorspronkelijk zonnecelonderzoek.