Onze leden geven de chemie en life sciences kleur en betekenis. Wie zijn zij? Deze keer op het podium: KNCV-lid Silvie Meeuwissen.
Elly Van der Heyden (27) is een entrepreneur pur sang. Met haar zelf ontwikkelde Yui Skin-lijn van prijswinnende, innovatieve huidverzorgingsproducten heeft ze grootse plannen.
Wie heeft er een prijs gewonnen? Wie kreeg die subsidie? Of wie heeft er een nieuwe positie gekregen? In Ons kent Ons houden we je op de hoogte van deze personalia.
Ook nieuws voor onze rubriek? Mail dan naar oko@kncv.nl
Onze leden geven de chemie en life sciences kleur en betekenis; wie zijn zij? Deze keer op het podium: KVCV-lid Jurgen Denys.
Als alles goed loopt is het verleidelijk om op het ingeslagen pad verder te gaan. Maar Mimi den Uijl (30) besloot bewust afstand te nemen om over haar volgende carrièrestap na te denken.
Van serious games naar serious business, zo zou je de stap van Philippe Chan (29) wel kunnen omschrijven. Hij bouwt XR versies van chemische installaties, zodat mensen niet meer naar de plant hoeven te komen voor een training of een test.
Onze leden geven de chemie en life sciences kleur en betekenis; wie zijn zij? Deze maand op het podium: NBV-lid Ludovic Jourdin.
Ieder jaar beloont de KNCV de beste mbo-scriptie met de Gouden Vlam. De twee finalisten van dit jaar vertellen over hun afstudeerproject.
Jesse Buijs (31) richtte na zijn PhD de start-up NanoMoi op en ontwikkelde in samenwerking met het Rijksmuseum een apparaat dat is gespecialiseerd in het gadeslaan van materiaalverandering.
Onze leden geven de chemie en life sciences kleur en betekenis; wie zijn zij? Deze maand op het podium: KNCV-lid Yvonne van der Meer
Spreekangst is een universele angst. Het is volstrekt normaal om zenuwachtig te zijn. De kunst is om je er niet door te laten belemmeren. Drie tips om je zenuwen de baas te blijven.
Start-up SimAbs biedt een steady-state-systeem waarbij op continue wijze antilichamen worden geproduceerd. Een duurzamer, flexibeler en goedkoper alternatief voor de conventionele batchreactoren.
Batterijen van elektrische voertuigen kunnen oncontroleerbare branden veroorzaken. De huidige controlesystemen kunnen problemen met batterijen niet op tijd detecteren. De Eindhovense start-up INNER komt met een oplossing: een CT-machine ter grootte van een battery pack die dit wél kan.
Onderzoekers worstelen vaak met de structuuropheldering van eiwitten. Dat moet beter, dachten Wouter Van Putte en collega’s van start-up PUXANO. Zij ontwikkelden een technologie-platform, gericht op eiwitontwerp en cryo-EM, om academici en bedrijven vooruit te helpen.
Laat micro-organismen gewoon doen waar ze goed in zijn. Dat is het credo van de Delftse start-up Nature’s Principles. ‘Wij gebruiken de competitie tussen bacteriën om heel veel melkzuur te produceren.’
Veel onderzoekers willen hun bevindingen graag delen met ‘het brede publiek’. Niks mis met die ambitie. Maar die enorme reikwijdte is ook een valkuil, want als je iedereen wil bereiken is de kans groot dat je niemand bereikt.
Postdoc Loren Deblock van de UGent ontwikkelde een contrastvloeistof met een dubbele werking die de schildwachtklieren bij borstkankerpatiënten laat oplichten. ‘We hopen binnen twee jaar een spin-off-bedrijf op te richten, en vervolgens een vliegende start richting de kliniek te hebben.’
Twee weken lang analyseerde een handzaam Laser Speckle Imaging-apparaat De Nachtwacht op een paar centimeter afstand. Dit project vormt de overgang van onderzoeken naar restauratie van het beroemde schilderij.
De Leidse start-up iProtics ontwikkelt een immunoproteasoom-remmer die veel selectiever bloedkankercellen aanpakt dan huidige medicatie voor multipel myeloma.
Met een investering van €80 miljoen op zak gaat BioBTX in Delfzijl een grootschalige fabriek bouwen voor de productie van benzeen, tolueen en xyleen uit afvalplastics. Dankzij een door het bedrijf ontwikkeld tweestapsproces kunnen deze basischemicaliën met hoge yield worden geproduceerd uit een breed scala aan grondstoffen.