Volgens Yuki Kabe leidt een beleidskloof tot een onjuiste beoordeling van biobased plastics in levenscyclusanalyses. En daardoor wordt het potentieel van deze materialen onvoldoende benut.
We moeten ons voor minieme concentraties geen angst laten aanpraten, schrijft Simon Rozendaal in reactie op de kritiek op zijn boek Paniek om niets.
Het boek Paniek om niets van wetenschapsjournalist Simon Rozendaal, schetst een onvolledig en misleidend beeld van de toxicologie en de ontwikkeling van normen, schrijft ecotoxicoloog Wim van Tilborg.
De Europese chemische industrie heeft voldoende innovaties en technische oplossingen paraat, maar zonder voldoende vraag naar duurzamere producten hebben bedrijven in Europa geen toekomst. En dat baart Jan-Willem Toering grote zorgen.
Bij C2W | Mens & Molecule discussiëren we graag over alles wat raakt aan de chemie, life sciences en procestechnologie. We verwelkomen opiniebijdragen van lezers en ook onze columnisten en hoofdredacteur geven regelmatig hun eigen visie op wat er zoal speelt. Ook geïnteresseerd om een bijdrage te leveren? Mail naar redactie@kncv.nl voor de voorwaarden.
In hun enthousiasme zien onderzoekers de mogelijke duistere toepassingen van hun werk nog wel eens over het hoofd. Maar columnist Enith Vlooswijk vraagt zich of die onnozelheid oprecht is of een trucje om gedoe te vermijden.
Door elkaar gemakzuchtig na te praten, kun je zomaar denken dat er (weer) een crisis is uitgebroken. Voor de vermeende vertrouwenscrisis tussen burger en wetenschappers blijkt de realiteit, zoals wel vaker, net weer anders te liggen, ziet hoofdredacteur Esther Thole.
Tijd besteden aan details — best belangrijk in een lab — is niks voor columnist Jenny Hasenack. Maar nu ze enthousiast thuisbakker is geworden, ontdekt ze een nieuwe, geduldige kant van zichzelf.
Hoofdredacteur Esther Thole ziet, na initiële lichte ergernis, toch in dat de introvert vs. extravert-discussie relevant is voor de manier waarop we chemisch onderzoek organiseren en financieren.
Columnist Enith Vlooswijk doolt rond in de wereld van het misinformatie-onderzoek en stuit op een herkenkare dynamiek tussen conflicterende groepen wetenschappers.
Managers zien techneuten vaak ten onrechte als terughoudend, merkt columnist Jenny Hasenack. Juist ‘serieuze’ mensen kunnen heel goed spelen, maar net als bij moleculaire bindingen is er een beetje activeringsenergie nodig.
Hoofdredacteur Esther Thole is helemaal voor ‘betekenisvol’ bèta-onderwijs, want een vak als scheikunde biedt eindeloos veel aanknopingspunten voor bredere maatschappelijke discussies met leerlingen. Maar jammer dat de bèta’s deze kans zelf jarenlang hebben laten liggen.
Na gesprekken met mopperende biologen ziet columnist Enith Vlooswijk wel iets in een cursus ‘Omgaan met ziekte & dood’.