Universiteiten verplichten terug te schakelen naar het Nederlands is contraproductief, vindt Yvonne van der Meer. ‘Ik zie dagelijks de waarde van de international classroom.’
Transities in de samenleving weerspiegelen zich ook binnen verenigingen zoals de KNCV, schrijft Jan-Willem Toering. ‘We spreken niet met één stem, maar bieden een arena voor debat.’
Om toekomstige chemische crises te voorkomen moeten we veel meer grip krijgen op de immense hoeveelheid stoffen die ons omringt, schrijft Saer Samanipour.
Senne Starckx verbaast zich over de kritiekloze acceptatie van een prijs met een - op z’n zachtst gezegd - omstreden naam.
Bij C2W | Mens & Molecule discussiëren we graag over alles wat raakt aan de chemie, life sciences en procestechnologie. We verwelkomen opiniebijdragen van lezers en ook onze columnisten en hoofdredacteur geven regelmatig hun eigen visie op wat er zoal speelt. Ook geïnteresseerd om een bijdrage te leveren? Mail naar redactie@kncv.nl voor de voorwaarden.
Hoofdredacteur Esther Thole ziet, na initiële lichte ergernis, toch in dat de introvert vs. extravert-discussie relevant is voor de manier waarop we chemisch onderzoek organiseren en financieren.
Columnist Enith Vlooswijk doolt rond in de wereld van het misinformatie-onderzoek en stuit op een herkenkare dynamiek tussen conflicterende groepen wetenschappers.
Managers zien techneuten vaak ten onrechte als terughoudend, merkt columnist Jenny Hasenack. Juist ‘serieuze’ mensen kunnen heel goed spelen, maar net als bij moleculaire bindingen is er een beetje activeringsenergie nodig.
Hoofdredacteur Esther Thole is helemaal voor ‘betekenisvol’ bèta-onderwijs, want een vak als scheikunde biedt eindeloos veel aanknopingspunten voor bredere maatschappelijke discussies met leerlingen. Maar jammer dat de bèta’s deze kans zelf jarenlang hebben laten liggen.
Na gesprekken met mopperende biologen ziet columnist Enith Vlooswijk wel iets in een cursus ‘Omgaan met ziekte & dood’.
De veiligheid van stoffen is geen simpel onderwerp, maar hoofdredacteur Esther Thole ziet toch enkele ‘simpele’ oplossingen.
Met chemici in films en boeken kan columnist Jenny Hasenack zich, tot haar teleurstelling, vaak toch niet identificeren.
Natúúrlijk is jouw onderzoek grensverleggend en veelbelovend, maar dat hoef je er bij hoofdredacteur Esther Thole niet zo in te peperen. En laat die Heilige Graal ook maar achterwege.