Nieuws
-
Nieuws
Cultureel erfgoed blootleggen met chemie
De Arts and Humanities Research Council (AHRC) gaat 31 innovatieve projecten financieren die zijn ontworpen om de Britse erfgoedsector van 29 miljard pond te beschermen en te laten groeien.
-
Nieuws
ENW-XL en ENW-M: Kerstcadeaus voor de Nederlandse wetenschap
December is de maand voor cadeaus en het is daarom des te passender dat onderzoeksfinancier NWO nog net voor de feestdagen flink wat presentjes kon uitdelen vanuit de Open Competitie ENW-XL en ENW-M programma’s.
-
Nieuws
Kleine variatie, grote gevolgen
Genetische varianten van het BIM-eiwit maken leukemiecellen sneller resistent tegen therapie, laten onderzoekers uit Singapore zien.
-
Nieuws
Verboden pigmenten gevonden in tatoeage-inkt verkocht in de EU
Verschillende gangbare tatoeage-inkten die in Europa worden verkocht en gebruikt, bevatten pigmenten die verboden zijn onder de regelgeving voor chemische stoffen in de regio.
-
Nieuws
Eerste laag voor natuurlijke zonnebrand
Amsterdamse onderzoekers hebben een eerste fundament gelegd voor zonnebrandcrème op basis van een molecuul dat gewoon in je huid voorkomt: urocaanzuur.
-
Nieuws
Kogelmolen sloopt PFAS uit afvalwater
Veel medicijnresten en PFAS hopen zich op in het milieu via onder andere ons afvalwater. Een kogelmolen lijkt de oplossing in een Nederlandse pilot.
-
Nieuws
Eén-elektron covalente binding tussen twee koolstoffen verlegt grenzen van bindingen
Wetenschappers in Japan hebben een baanbrekende ontdekking gedaan: ze hebben een covalente binding geïdentificeerd tussen twee koolstofatomen die slechts één elektron delen.
-
Nieuws
€5 miljoen voor beter spieken
Het Amsterdamse bedrijf Confocal.nl heeft een investering van €5 miljoen gekregen om zijn live cell imaging toegankelijker te maken. Als voorproefje van wat er mogelijk is maakten ze onder andere deze indrukwekkende opname van een muizenoor.
-
Nieuws
Duurzame kat uit de 3D-printer
Een Amsterdams team heeft een katalysator 3D-geprint die volledig uit roestvaststaal en aluminium bestaat en uitstekend werkt voor boorhydride-hydrolyse.
-
Nieuws
Lastige eiwitmodificatie met medisch potentieel
Lysine-crotonylering is een onderbelichte maar zeer interessante post-translationele modificatie met een hoog medisch potentieel.
-
Nieuws
Symbiose dankzij biofotonica
Schelpdieren leven vaak samen met symbiotische, fotosynthetische algen. De hartschelpen hebben geavanceerde biofotonische structuren in hun harde pantser, die net zo werken als glasvezelkabels, om het licht op te vangen en door te geven.
-
Nieuws
Vierkante medicijnfragmenten maken onder druk
1,2-gesubstitueerde cyclobutanen kun je, onder hoge druk, vrij eenvoudig maken en vormen interessante bouwstenen voor medicijnontwikkeling.
-
Nieuws
Biocompatibel labelen voor PET-scans
Een Frans-Waals team ontwikkelde een gallium-18F-complex voor PET-scans dat je ook aan biomoleculen kunt hangen. Je zou er een 18F-radiolabelingkit van kunnen maken, schrijven ze in Chemistry A European Journal.
-
Nieuws
Slangenbeten sneller behandelen met small molecules
Mátyás Bittenbinder ontwikkelde high-throughput-methoden om slangengif-toxines te scheiden en hun effecten op celweefsels te onderzoeken. Onderzoek als het zijne levert kandidaten op voor breed toepasbare medicijnen die de ergste weefselschade kunnen voorkomen. Een trial in Brazilië en Ghana staat op stapel.
-
Nieuws
Bijensymmetrie zit vanbinnen
De natuur zit vol symmetrie, ook al is dat vaak alleen maar aan de buitenkant. Recent ontdekte een internationaal team dat honingbijen de binnenkant van hun nest symmetrisch opbouwen. Dat is niet alleen esthetisch mooi, maar heeft ook praktische voordelen.
-
Nieuws
Groene blokjes voor eindeloos speelplezier
Hoe laat je monomeren op biobasis of uit de kunststoffenrecycling met elkaar reageren tot een bruikbare vervanger voor aardolie-plastic? Amsterdamse organici ontdekten het recept.
-
Nieuws
Pure ijzercarbidefase kweekt alfa-olefines
Met een zorgvuldig voorbehandelde ijzerkatalysator kun je ongekend efficiënt chemische bouwstenen maken in een Fischer-Tropschreactor. Het kostte wel vijf jaar om de Nature-redactie te overtuigen.
-
Nieuws
Plastic zonnepanelen veroveren het bedrijfsdak
Het potentieel voor zonnestroomopwekking op bedrijfsdaken is enorm. Dankzij lichtgewicht-panelen kan dat ook effectief worden gerealiseerd. Op het dak van een kunststoffenfabriek in Genk werd onlangs een eerste zonne-installatie van dit type opgestart.
-
Nieuws
Biosurfactantsynthese in deep eutectic solvent
Met natuurlijke deep eutectic solvents kun je een interessante biosurfactant op een duurzamere manier maken zonder organische oplosmiddelen, schrijven Antwerpse onderzoekers in het European Journal of Organic Chemistry.
-
Nieuws
Biochemische alchemie, vette eiwitten en kwantum moleculen: Vidi beurzen toegekend
Uiteenlopende moleculaire projecten kunnen van start met een NWO Vidi beurs. Van CO2 fixatie en lerende supramoleculaire materialen tot AI en zoete moleculen.