Loodspoor wijst naar Brokopondo

Gouden Koets

Beeld: Minister-president Rutte from Nederland (+31) - Den Haag, dinsdag 16 september- prinsjesdag 2014

Uit loodisotopen wisten Amsterdamse onderzoekers de herkomst af te leiden van het bladgoud op de Gouden Koets. De grootste uitdaging? Voorkomen dat de massaspectrometer zich liet afleiden door loodresten in de gebruikte lijm.

Leergierig, noemt Gareth Davies zichzelf. En terecht. Vanuit een interesse voor fossielen én scheikunde ging hij ooit geologie studeren. Hij specialiseerde zich in karakterisering van gesteenten met behulp van massaspectrometrie, en sinds 2004 doet hij dat als hoogleraar petrologie aan de VU Amsterdam. Maar hij beperkt zich allang niet meer tot rotsformaties. Met zijn MS-apparatuur ondersteunt hij ook forensisch onderzoek: wanneer DNA-gegevens geen uitkomst bieden, kunnen isotopenverhoudingen bijvoorbeeld een idee geven van de geboortestreek van een overledene. En sinds Davies spontaan contact legde met een onderzoeker die in de trein iets over bronzen kunstvoorwerpen zat te lezen, werkt hij regelmatig samen met het Rijksmuseum.

Onlangs haalde hij pas echt alle kranten met de vaststelling dat de Gouden Koets in 1898 is verguld met Surinaams bladgoud. Wat dit symbool van het koloniale verleden nog iets controversiëler maakt dan het al was.

 

0098-Mockup-KNCV_Betaalhekje_412x374

Verder lezen?
Maak eenvoudig een gratis profiel aan.

  • krijg toegang tot ons online archief met meer dan 10.000 artikelen over chemie, life sciences en procestechnologie;
  • kijk webinars live mee of later terug, lees exclusieve online-only content en plaats reacties op artikelen;
  • ontvang elke week onze nieuwsbrief C2Weekly in je mailbox met nieuws en ontwikkelingen zodat je altijd up-to-date bent.

Als lid van de KNCVKVCVNBV, of NVBMB  heeft u onbeperkt toegang tot deze site, u kunt hier inloggen.

0098-Mockup-KNCV_Betaalhekje_Logo-balk