Spectroscopie & Imaging
-
Industrie & Start-ups
Gestroomlijnde structuurbepaling
Onderzoekers worstelen vaak met de structuuropheldering van eiwitten. Dat moet beter, dachten Wouter Van Putte en collega’s van start-up PUXANO. Zij ontwikkelden een technologie-platform, gericht op eiwitontwerp en cryo-EM, om academici en bedrijven vooruit te helpen.
-
Nieuws
Klonterende plaaggeesten
In de strijd tegen antibiotica-resistentie moet je overal naar houvast zoeken. Een team van de Zweedse Umeå Universiteit heeft zich verdiept in de manier waarop bacteriën hun resistentiegenen aan elkaar doorgeven. Dat leverde naast meer inzicht in de regulering van het bacteriële secretiesysteem ook een fraaie foto op.
-
Nieuws
Het is niet alles goud wat er blinkt
Onderzoekers van het Rijksmuseum, de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Antwerpen zijn op bijzondere arseensulfide-pigmenten gestuit waarmee onder meer Rembrandt zijn werk extra liet glimmen.
-
Industrie & Start-ups
Nanokristallen voor betere contrastvloeistof
Postdoc Loren Deblock van de UGent ontwikkelde een contrastvloeistof met een dubbele werking die de schildwachtklieren bij borstkankerpatiënten laat oplichten. ‘We hopen binnen twee jaar een spin-off-bedrijf op te richten, en vervolgens een vliegende start richting de kliniek te hebben.’
-
Nieuws
Liganden van nanodeeltje geTEMd met grafeenenvelop
Stop je goud-nanodeeltjes in een envelopje van grafeen, dan kun je de moleculen op het goudoppervlak zelfs in vloeistof met een elektronenmicroscoop bekijken, rapporteert een Vlaams-Spaans team in Nature Chemistry.
-
Industrie & Start-ups
Size matters: hoe optische DOSY chemische analyse helpt
InspectT ontwikkelde een chip die je eenvoudig kunt integreren in een IR- of UV/Vis-spectrometer om tegelijkertijd de grootte en de chemische structuur te karakteriseren van moleculen in een te analyseren oplossing.
-
Industrie & Start-ups
Kwarts: onzichtbare interface, ongelooflijk belangrijk
Met hoogwaardige kwartsmaterialen voor cuvetten en laboratoriumprobes maakt HELLMA Analytics uiterst precieze optische spectroscopiemetingen mogelijk.
-
Nieuws
Eiwittandwiel geeft zweepstaart twee draairichtingen
Bacteriën zwemmen met flagellen en dankzij een slim schakelsysteem kunnen ze zo op een doel afgaan. Recent onderzoek laat in meer detail zien hoe de aandrijving van de flagel van richting verandert.
-
Industrie & Start-ups
Supersnelle analyse zonder gedoe
De DART-ionenbron maakt targeted MS-analyse veel eenvoudiger, doordat de gebruikelijke chromatografiestap niet meer nodig is. ‘Denk 17 seconden per sample, in plaats van de gebruikelijke 5 tot 10 minuten.’
-
Verdieping
Is het coke, crystal meth of poedersuiker?
Op basis van NIR-spectroscopie of voltammetrie kun je een handzaam apparaatje maken dat snel uitwijst of er drugs in het spel zijn.
-
Nieuws
Utrechtse groep verbetert het record ‘ionen vasthouden’ in de MS
Door te spelen met de hard- en software van een massaspectrometer kun je ionen veel langer gevangenhouden en analyseren.
-
Nieuws
Evolutie van een mesosfeergeest
Stratosfeerontladingen zijn niet alleen heel mooi, ook zijn ze aan onderzoek onderhevig. Want wat zorgt er voor die mooie kleuren?
-
Mens & Loopbaan
Podium: Christophe Vande Velde
Onze leden geven de chemie en life science kleur en betekenis. Wie zijn zij? Deze maand op het podium: KVCV-lid Christophe Vande Velde
-
Nieuws
Verstopte intermediairen ontbloot met NMR
Met verschillende NMR-methodes kun je ontdekken wat de reactieve intermediairen zijn in reacties van suikermoleculen.
-
Nieuws
Revolutionaire biosensoren maken neuropeptiden zichtbaar
Chinese onderzoekers presenteren in Science nieuwe biosensoren voor real-time visualisatie van neuropeptiden.
-
Nieuws
Structurele aanpassing maakt antischimmelmiddel veiliger
Door de binding aan sterolen in het celmembraan te manipuleren, kan een belangrijk maar ook zeer toxisch antischimmelmiddel een stuk veiliger worden voor patiënten, schrijven Amerikaanse chemici in Nature.
-
Nieuws
Ongeordendheid geeft amorf siliciumcarbide extreme treksterkte
Amorf siliciumcarbide (SiC) heeft de ideale eigenschappen om supergevoelige sensoren voor microchips te maken, concluderen Delftse onderzoekers in Advanced Materials.
-
Nieuws
Oude bloedvlek spreekt boekdelen
Zelfs na drie maanden kun je nog biomarkers van zenuwgassen aantreffen in opgedroogde bloedvlekken.
-
Nieuws
Moleculair succes bij ERC Synergy Grants
Verschillende Nederlandse onderzoeksgroepen slepen substantiële financiering binnen.
-
Nieuws
Intrigerend oranje
Tijdens je onderzoek, stuit je wel eens op iets moois dat je niet goed kunt verklaren.
- Vorige Pagina
- Pagina1
- Pagina2
- Pagina3
- Pagina4
- volgende Pagina