Onderzoek
-
Verdieping
Farma schrijf je met een F
Het kan lastig zijn om fluor te introduceren in geneesmiddelen, maar het is vaak wel de moeite waard. Vandaar dat chemici zoeken naar nieuwe manieren om het negende element te temmen.
-
Verdieping
ChatGPT voor nieuwe enzymen in aantocht
Recente ontwikkelingen uit het lab van David Baker tillen het veld van computationeel enzymontwerp (weer) naar een hoger niveau. ‘Dit is echt een nieuwe fase.’
-
Verdieping
Onbekend chloorbijproduct eindelijk opgehelderd
De identiteit van een bijproduct in gechloreerd drinkwater, dat veertig jaar geleden werd ontdekt, is eindelijk achterhaald. ‘Ik vind het uitstekend werk van exact de juiste mensen om dit uit te zoeken.’
-
Verdieping
Twee vliegen in één therapeutische klap
Als centrale spelers in de cel vormen mitochondriën een interessant aanknopingspunt voor de ontwikkeling van nieuwe medicijnen tegen uiteenlopende ziekten. Dat leidt volgens sommige onderzoekers mogelijk tot therapeutische toepassingen die heel breed inzetbaar zijn, maar die belofte moet zich nog bewijzen.
-
Nieuws
Polymeren in beweging
Zachte materialen voor chirurgische robotica, dat is het doel van een onderzoeksgroep in Groningen. Ze zetten onlangs een verrassende stap in de goede richting.
-
Verdieping
Communicatie tussen de bloemetjes en de bijtjes
Luchtvervuiling verstoort de geurstofcommunicatie van planten door de afbraak van vluchtige stoffen te versnellen. Maar recent onderzoek gepubliceerd in Science suggereert dat het effect van luchtvervuiling niet zo eenduidig is als op het eerste gezicht lijkt.
-
Verdieping
Pillen, plaques en prionen
De EMA herziet haar eerdere besluit uit juli 2024 en komt nu toch met een positief advies over alzheimer-medicijn Leqembi. Het wetenschappelijke veld blijft ondertussen flink verdeeld over de juiste aanpak van de ziekte.
-
Verdieping
Een ongezonde cocktail van kleine beetjes bestrijdingsmiddel
Beetjes bestrijdingsmiddelen tellen in bijna een kwart van het ‘schone’ oppervlaktewater op tot een ongezonde, soms zelfs dodelijke cocktail voor het waterleven, toont de nieuwste editie van de Bestrijdingsmiddelenatlas.
-
Industrie & Start-ups
Fabriek zoekt warmte
Zonder (flink wat) warmte kom je in de chemische industrie niet. Nu fabrieken afscheid moeten nemen van aardgas als warmtebron, wordt er volop gewerkt aan nieuwe warmtepompen die de benodigde hoge temperaturen kunnen leveren. Maar er zijn nog heel wat obstakels te overwinnen.
-
Verdieping
Gezondheid Gentenaars nauwkeurig gevolgd
UGent, UZGent, imec en de stad Gent slaan de handen ineen om factoren voor gezond oud(er) worden de komende twintig jaar zeer uitgebreid te onderzoeken in een grootschalige nieuwe studie: de Gezondheidsmonitor®.
-
Verdieping
Van onkruid naar sensor
Door een toevallige ontdekking van een onkruid met een bijzondere structuur wisten Groningse polymeerchemici zelfaangedreven sensoren te maken.
-
Verdieping
Duurzaam en gezond aardappelzetmeel
Royal Avebe werkt samen met CarbExplore Research en het Universitair Medisch Centrum Groningen om nieuwe gezonde zetmeelvariaties te ontwikkelen. Daarbij richt het zich op enzymatische productie om de ecologische voetafdruk te verkleinen.
-
Verdieping
Vingervlug werken in de gloed van een hot cell
Door gebruikte brandstoffen te zuiveren en weer op te werken, kan de hoeveelheid radioactief afval worden verminderd.
-
Verdieping
Plasmareactor in strijd tegen ammoniakemissies
Om te voorkomen dat ammoniak uit veestallen in de atmosfeer komt, worden luchtwassers toegepast. Een nieuw systeem dat gebruik maakt van een plasma-reactor maakt de stikstofeconomie in varkensstallen circulair.
-
Verdieping
Is het coke, crystal meth of poedersuiker?
Op basis van NIR-spectroscopie of voltammetrie kun je een handzaam apparaatje maken dat snel uitwijst of er drugs in het spel zijn.
-
Verdieping
Stengelsap en gezonde oliën
Bij het lectoraat Biobased Innovations van de HAN, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, zetten ze bioraffinage in om zoveel mogelijk waarde uit plantaardige reststromen te creëren. Met als ultieme doel: zero waste.
-
Verdieping
Runderbot of potvistand? Collageen onthult oorsprong
Extreem kleine eiwitmonsters blijken voldoende om met LC-MS de biologische oorsprong van ivoor in museale objecten te bepalen. ’Ondanks de ouderdom van het materiaal zijn er nog voldoende eiwitten aanwezig die kunnen leiden tot een positieve taxonomische identificatie.’
-
Verdieping
ECB 2024: Plenaire spreker Sang Yup Lee
C2W | Mens & Molecule kijkt vooruit naar het European Congress on Biotechnology en geeft een voorproefje van het programma.
-
Verdieping
Recyclaat vs. virgin plastic: hoe veranderen we de norm?
De plasticrecyclage moet zichzelf heruitvinden. Vooral voor verpakkingsplastic is dit geen minne uitdaging, zien Wouter Marchal en Roos Peeters van de UHasselt.
-
Verdieping
Natrium mengt zich (weer) in de batterijenrace
Hoewel er nog veel te verbeteren valt, biedt de natriumbatterij belangrijke voordelen ten opzichte van de lithiumhoudende soortgenoten.