Onderzoek
-
Verdieping
Communicatie tussen de bloemetjes en de bijtjes
Luchtvervuiling verstoort de geurstofcommunicatie van planten door de afbraak van vluchtige stoffen te versnellen. Maar recent onderzoek gepubliceerd in Science suggereert dat het effect van luchtvervuiling niet zo eenduidig is als op het eerste gezicht lijkt.
-
Verdieping
Pillen, plaques en prionen
De EMA herziet haar eerdere besluit uit juli 2024 en komt nu toch met een positief advies over alzheimer-medicijn Leqembi. Het wetenschappelijke veld blijft ondertussen flink verdeeld over de juiste aanpak van de ziekte.
-
Verdieping
Een ongezonde cocktail van kleine beetjes bestrijdingsmiddel
Beetjes bestrijdingsmiddelen tellen in bijna een kwart van het ‘schone’ oppervlaktewater op tot een ongezonde, soms zelfs dodelijke cocktail voor het waterleven, toont de nieuwste editie van de Bestrijdingsmiddelenatlas.
-
Industrie & Start-ups
Fabriek zoekt warmte
Zonder (flink wat) warmte kom je in de chemische industrie niet. Nu fabrieken afscheid moeten nemen van aardgas als warmtebron, wordt er volop gewerkt aan nieuwe warmtepompen die de benodigde hoge temperaturen kunnen leveren. Maar er zijn nog heel wat obstakels te overwinnen.
-
Verdieping
Gezondheid Gentenaars nauwkeurig gevolgd
UGent, UZGent, imec en de stad Gent slaan de handen ineen om factoren voor gezond oud(er) worden de komende twintig jaar zeer uitgebreid te onderzoeken in een grootschalige nieuwe studie: de Gezondheidsmonitor®.
-
Verdieping
Van onkruid naar sensor
Door een toevallige ontdekking van een onkruid met een bijzondere structuur wisten Groningse polymeerchemici zelfaangedreven sensoren te maken.
-
Verdieping
Duurzaam en gezond aardappelzetmeel
Royal Avebe werkt samen met CarbExplore Research en het Universitair Medisch Centrum Groningen om nieuwe gezonde zetmeelvariaties te ontwikkelen. Daarbij richt het zich op enzymatische productie om de ecologische voetafdruk te verkleinen.
-
Verdieping
Vingervlug werken in de gloed van een hot cell
Door gebruikte brandstoffen te zuiveren en weer op te werken, kan de hoeveelheid radioactief afval worden verminderd.
-
Verdieping
Plasmareactor in strijd tegen ammoniakemissies
Om te voorkomen dat ammoniak uit veestallen in de atmosfeer komt, worden luchtwassers toegepast. Een nieuw systeem dat gebruik maakt van een plasma-reactor maakt de stikstofeconomie in varkensstallen circulair.
-
Verdieping
Is het coke, crystal meth of poedersuiker?
Op basis van NIR-spectroscopie of voltammetrie kun je een handzaam apparaatje maken dat snel uitwijst of er drugs in het spel zijn.
-
Verdieping
Stengelsap en gezonde oliën
Bij het lectoraat Biobased Innovations van de HAN, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, zetten ze bioraffinage in om zoveel mogelijk waarde uit plantaardige reststromen te creëren. Met als ultieme doel: zero waste.
-
Verdieping
Runderbot of potvistand? Collageen onthult oorsprong
Extreem kleine eiwitmonsters blijken voldoende om met LC-MS de biologische oorsprong van ivoor in museale objecten te bepalen. ’Ondanks de ouderdom van het materiaal zijn er nog voldoende eiwitten aanwezig die kunnen leiden tot een positieve taxonomische identificatie.’
-
Verdieping
ECB 2024: Plenaire spreker Sang Yup Lee
C2W | Mens & Molecule kijkt vooruit naar het European Congress on Biotechnology en geeft een voorproefje van het programma.
-
Verdieping
Recyclaat vs. virgin plastic: hoe veranderen we de norm?
De plasticrecyclage moet zichzelf heruitvinden. Vooral voor verpakkingsplastic is dit geen minne uitdaging, zien Wouter Marchal en Roos Peeters van de UHasselt.
-
Verdieping
Natrium mengt zich (weer) in de batterijenrace
Hoewel er nog veel te verbeteren valt, biedt de natriumbatterij belangrijke voordelen ten opzichte van de lithiumhoudende soortgenoten.
-
Verdieping
Liever slopen dan oplossen
Mechanochemie omvat meer dan brute kracht inzetten om reacties te laten verlopen. Het biedt ook een duurzaam alternatief voor de klassieke chemie.
-
Verdieping
Peptiden tegen kanker
Met peptidevaccins hopen onderzoekers behandelingen tegen kanker een flinke immunologische boost te geven. ‘Het immuunsysteem komt in actie om de kankercellen te doden.’
-
Verdieping
De hand van de meester
Nieuw onderzoek is erop gericht om het potentieel van vingerafdrukken op meesterwerken in de toekomst ten volste te benutten.
-
Verdieping
Plakkende pesticiden
Door een trucje van planten af te kijken, probeert het Natural Plant Defense consortium nieuwe, duurzame — en kleverige — pesticiden te ontwikkelen.
-
Verdieping
Vitamine B12: een synthetisch huzarenstuk
De synthese van vitamine B12, nu vijftig jaar geleden, was een waar hoogstandje waar synthetisch chemici hun handen vol aan hadden.