Het is nu mogelijk om antikankermiddelen met antilichamen direct bij de tumor te bezorgen en vervolgens het middel los te koppelen van het antilichaam, meldt Nature Communications. De in Nijmegen ontwikkelde techniek maakt gebruik van klikchemie.
Marc Robillard van Tagworks Pharmaceuticals en collega’s hebben een nieuwe soort ‘antibody-drug conjugate’ (ADC), een antilichaam met daaraan het geneesmiddel, ontwikkeld. In tegenstelling tot de oorspronkelijke ADC’s, bindt dit nieuwe ADC aan receptoren die niet de cel in worden getrokken na binding. Hierdoor blijven de antilichamen aan de buitenkant van de cel. Twee dagen na toediening van het ADC, dienden de onderzoekers een activator toe. Hierdoor kwam het medicijn extracellulair los van het antilichaam en kon het, lokaal, de tumor bestrijden.
Bij de oorspronkelijke ADC’s komt het medicijn intracellulair vrij. Deze behandeling werkt goed bij bloedkankers maar bij niet tumoren, omdat deze receptoren niet goed over de tumor zijn verdeeld en omdat het relatief grote ADC vaak niet goed door kan dringen in de tumor.
Het nieuwe ADC biedt een oplossing voor deze problemen. De onderzoekers hebben het antikankermiddel monomethyl auristatine E (MMAE) met trans-cyclo-octeen en polyethyleenglycol (PEG) vastgemaakt aan een ‘diabody’, een kleiner, recombinant antilichaam dat aan een receptor kan binden. De activator is een tetrazine, die in een aangepaste versie van de ‘inverse electron-demand Diels–Alder reaction’ zorgt voor het vrijkomen van MMAE.
Het nieuwe ADC was effectief in muizentumoren, terwijl het ADC Adcetris, dat al op de markt is, niet werkte.
Bron: Nature Communications
Nog geen opmerkingen