We kennen echo’s als korrelige grijze plaatjes, maar met de nieuwste imagingtechnieken kunnen ze er ook zo uitzien. Eindhovense onderzoekers brachten de vasculaire structuur van een rattenbrein in beeld aan de hand van geavanceerde echografie.
Veel bloed- en haarvaten zijn kleiner dan je kunt zien met conventionele echografie. Met super-resolutie echografie kun je deze vaten echter wél in hoge resolutie weergeven. Op deze afbeelding zien we de vasculaire structuur van het brein van een nog levende rat. Om dit plaatje te maken werden zogeheten contrastbubbels, ongeveer ter grootte van een rode bloedcel, ingespoten in de bloedvaten. Deze contrastbubbels reflecteren de geluidsgolven heel sterk, waardoor je ze zeer precies kunt lokaliseren. De onderzoekers volgden de individuele bubbels over meerdere frames, waarna ze de hele vasculaire structuur konden uittekenen. De intensiteit van de kleur laat zien waar de bloedtoevoer het best is.
Tristan Stevens en zijn team van de TU Eindhoven en Philips wonnen met hun techniek de tweede prijs op het internationale ultrasoundsymposium in Venetië (IUS2022).
Bronnen
Afbeelding:
Stevens, Tristan S.W., et al (2022). “A Hybrid Deep Learning Pipeline for Improved Ultrasound Localization Microscopy.” 2022 IEEE International Ultrasonics Symposium (IUS). IEEE, 2022. http://dx.doi.org/10.1109/IUS54386.2022.9958562
Data:
Lerendegui, M., Riemer, K., Wang, B., Dunsby, C., & Tang, M. (2022). BUbble Flow Field: a Simulation Framework for Evaluating Ultrasound Localization Microscopy Algorithms. arXiv. https://doi.org/10.48550/arXiv.2211.00754
Nog geen opmerkingen