De gele roos en zijn glans, deel II

SK-C-214

In een internationale studie kwam een nog onbekend degradatiepad van orpiment (As2S3) naar voren. Het medium lijkt een grotere rol te spelen dan gedacht, staat in het Journal of the American Chemical Society.

Wil je weten hoe je roest (ijzeroxidatie) kunt voorkomen, dan moet je begrijpen hoe roest ontstaat. Hetzelfde geldt voor pigmentdegradatie in oude schilderijen. Onderzoekers van het Rijksmuseum Amsterdam, de universiteiten van Amsterdam (UvA), Antwerpen en Utrecht en het Stanford Synchrotron Radiation Lightsource bekeken het gele pigment orpiment (As2S3) in het zeventiende-eeuwse schilderij Stilleven met bloemen in een glazen vaas van Jan Davidszoon de Heem. Ze lieten een aantal analysetechnieken (XANES, SR-gebaseerde TXM en SR-gebaseerde µ-XRF) los op verschillende pigmentmodellen om te bepalen hoe orpiment verder reageert tot As(V). Ze ontdekten naast de al bekende degradatieroute waar we eerder over schreven een andere route.

 

0098-Mockup-KNCV_Betaalhekje_412x374

Verder lezen?
Maak eenvoudig een gratis profiel aan.

  • krijg toegang tot ons online archief met meer dan 10.000 artikelen over chemie, life sciences en procestechnologie;
  • kijk webinars live mee of later terug, lees exclusieve online-only content en plaats reacties op artikelen;
  • ontvang elke week onze nieuwsbrief C2Weekly in je mailbox met nieuws en ontwikkelingen zodat je altijd up-to-date bent.

Als lid van de KNCVKVCVNBV, of NVBMB  heeft u onbeperkt toegang tot deze site, u kunt hier inloggen.

0098-Mockup-KNCV_Betaalhekje_Logo-balk