Historiek
-
Verdieping
Elastomeren: Van tropische rariteit tot gewilde materialen
Van een onhandelbaar en vreemd goedje groeide rubber uit tot een intens gewilde grondstof voor tal van nieuwe materialen en toepassingen. Die behoefte stimuleerde ook het onderzoek naar synthetische varianten. Daarmee traden de elastomeren toe tot de polymeerfamilie.
-
Verdieping
De thermoplasten: een muzikale geschiedenis
In het meinummer van C2W | Mens & Molecule bespraken we de opgang van de thermoharders. Nu zijn de vervormbare en gemakkelijk te verwerken thermoplasten aan de beurt. We presenteren ze in een muzikaal kleedje.
-
Verdieping
Het Concerthuis: Bron van ideeën
Op 13 juni wordt het Concerthuis in Groningen officieel benoemd tot Nationaal Chemisch Erfgoed 2024. Het pand kent een rijke wetenschappelijke geschiedenis, waarin de baanbrekende chemicus Sibrand Stratingh een hoofdrol speelt.
-
Media
Ketens voor kenners
In Ketens van fossiele grondstoffen probeert Ton van Helvoort grip te krijgen op de geschiedenis van de chemische industrie.
-
Verdieping
Van bakeliet tot composiet
Tachtig jaar geleden stierf Leo Baekeland. Zijn fenolhars, bakeliet genoemd, gaf het startschot voor de ontwikkeling van thermoharders, polymeren die niet vervormen bij verwarming. Enkele hoogtepunten uit de bakelietgeschiedenis.
-
Media
De Vitaminepioniers: Eindelijk erkenning voor een baanbrekende hypothese
In De Vitaminepioniers reconstrueert Rob van den Berg de ontdekking van vitamines en de strijd die daarmee gepaard ging.
-
Verdieping
1924: Startschot voor de golfmechanica
Honderd jaar geleden kwam Louis de Broglie met een elegante en simpele afleiding die de twee karakters van licht, deeltjes of golven, met elkaar verenigde.
-
Verdieping
De hand van de meester
Nieuw onderzoek is erop gericht om het potentieel van vingerafdrukken op meesterwerken in de toekomst ten volste te benutten.
-
Verdieping
Vitamine B12: een synthetisch huzarenstuk
De synthese van vitamine B12, nu vijftig jaar geleden, was een waar hoogstandje waar synthetisch chemici hun handen vol aan hadden.
-
Media
Gekopieerde chemie
Océ Museum toont de evolutie van een hoofdrol voor de chemie naar een bijrol. Of moeten we tonerrol zeggen?
-
Media
Chemisch eindstation: Op bezoek bij het Deutsches Chemie-Museum
Enigszins bizar openluchtmuseum voor procestechnologie en apparatenbouw kan meer bezoekers gebruiken… en wat meer elan.
-
Verdieping
100 jaar zuur-basetheorie
Na een veelvoud aan theorieën uit het prille begin van de ontdekking van zuren en basen komt daar duidelijkheid over in 1923… De zuur-basetheorie valt eindelijk in haar definitieve plooi.
-
Verenigingen
Nationaal Chemisch Erfgoed 2023
Brigitte Drees (links) en Yvonne van der Meer onthullen de plaquette. Op donderdag 22 juni jl. werd het voormalig Farmacologisch Laboratorium van Organon, bekend als het Banting gebouw, benoemd tot Nationaal Chemisch Erfgoed.
-
Nieuws
Honderd jaar uitgesteld vliegtuigongeluk
Coronamaatregelen zijn een tweedekker uit 1918 fataal geworden. Ze hebben onvermijdelijke chemische reacties tussen de bekleding en de lak sterk versneld.
-
Media
Meeslepende biopic over immense implicaties
Christopher Nolan maakt een historisch drama, politieke thriller en treffend levensverhaal dat al zijn voorgaande werk overtreft.
-
Media
De vele gezichten van fosfor
Goed vertelde anekdotes over botten, vogelpoep en bommen schetsen het veelzijdige karakter van het element fosfor.
-
Verdieping
Dossier: Zweedse elementen
In dit dossier lees je over de ontdekking, de toepassingen en de uitdagingen van het scheiden van een groep zeldzame aardmetalen die in Zweden zijn ontdekt.
-
Nieuws
De gele roos en zijn glans, deel II
In een internationale studie kwam een nog onbekend degradatiepad van orpiment (As2S3) naar voren. Het medium lijkt een grotere rol te spelen dan gedacht.
-
Media
Groene chemie kwam niet zomaar tot stand
Arjan Linthorst beschrijft hoe zorgen over milieuvervuiling en het verslechterende imago van de chemische industrie allemaal meespeelden bij de opkomst van ‘groene chemie’ als nieuw vakgebied.
-
Verdieping
Mendel en zijn erfenis
De hedendaagse biologische en medische wetenschappen zijn ondenkbaar zonder kennis van de genetica. Bij het opbouwen van die kennis speelde Gregor Mendel een cruciale rol.
- Vorige Pagina
- Pagina1
- Pagina2
- volgende Pagina