Nobelprijswinnaar Paul Crutzen stelt zwavelinjectie in de atmosfeer voor om klimaatverandering tegen te gaan.
Het plan van Crutzen is om waterstofsulfide te injecteren in de stratosfeer, op ongeveer tien kilometer hoogte. Het sulfide zal daar worden geoxideerd tot sulfaat. Er ontstaan sulfaat-nanodeeltjes, die een deel van het zonlicht reflecteren en zo de opwarming van de aarde tegenhouden.
Het grootste probleem is volgens Crutzen om naar schatting 5,3 miljoen ton zwavel in de stratosfeer te krijgen, en de voorraad ook nog regelmatig aan te vullen omdat de deeltjes niet langer dan een of twee jaar blijven hangen.
In feite is het een nabootsing van een vulkaanuitbarsting. In 1991 pompte de vulkaan Pinatubo ongeveer tien miljoen ton zwavel de atmosfeer in, voornamelijk in de vorm van zwaveldioxide. Het gevolg was dat het aardoppervlak tijdelijk een halve graad afkoelde.
Crutzen presenteert het plan in een artikel dat volgende maand verschijnt in het tijdschrift Climate Change, zo wist de blog RealClimate onlangs te melden. Blogger Gavin Schmidt stelt dat het idee niet nieuw is: kernfysicus Edward Teller heeft zoiets ook al eens voorgesteld. Maar Schmidt voorspelt wel dat de discussie serieus op gang zal komen nu een wetenschappelijke zwaargewicht als Crutzen er achter is gaan staan.
Overigens leidt de verbranding van kolen en olie tot een geschatte zwaveluitstoot van 55 miljoen ton per jaar. Maar die zwavel blijft in de onderste lagen van de atmosfeer hangen.
bron: news@nature.com
Nog geen opmerkingen