In de huid getrokken resten blijken gevoelig voor UV-straling

UV-filters in zonnebrandcrème die in de huid doordringen, vormen onder invloed van UV-licht schadelijke zuurstofradicalen. Kerry M. Hanson en collega’s aan de University of Califronia-Riverside, ontdekten dat drie UV-filters (octylmethoxycinnamaat, benzophenone-3 en octocryleen) tot deze radicaalproductie kunnen leiden. Het gebruik van deze stoffen in zonnebrandcrèmes is redelijk wijdverspreid.

Zuurstofradicalen worden in huidcellen geproduceerd wanneer ze blootstaan aan UV-licht. Deze moleculen kunnen schade berokkenen aan de cellen via reacties met cellulaire componenten zoals de celwand, DNA en lipidemembranen.

UV-filters in zonnebrandcrèmes voorkomen normaal de vorming van zuurstofradicalen als ze op de huid aangebracht worden. Ze verminderen dan de hoeveelheid UV-straling die in de huid doordringt. Maar na verloop van tijd worden deze stoffen zelf door de huid opgenomen.

Met modelweefsel van de epidermis, onderzocht Hanson’s groep het effect van UV-filterpenetratie in de huid op de radicaalproductie. Ze gebruikten twee-fotonenmicroscopie en een reportermolecuul waarvan de fluorescentie, bij blootstelling aan radicalen, verandert om naar de radicaalactiviteit te kijken. Na vergelijking van de huid voor en na UV-belichting, bleek dat de radicaalproductie, na zonnebrandcrèmepenetratie en zonder het heraanbrengen van de zalf, was toegenomen.

‘Meer geavanceerde zonnebrandcrèmes die ervoor zorgen dat de UV-filters op de huid blijven, zijn nodig’, aldus Hanson. Een andere oplossing zou kunnen zijn om de UV-filters met antioxidanten te mengen. Eerder onderzoek heeft uitgewezen dat antioxidanten de concentratie door UV-licht opgewekte zuurstofradicalen in de huid verlagen.

Het onderzoek zal verschijnen in een komende editie van Free Radical Biology & Medicine.

bron: Persbericht University of California - Riverside

Onderwerpen