De link tussen de signaalstoffen NO en H2S heet HSNO. In het menselijk lichaam zou dit molecuul wel eens uiterst belangrijk kunnen zijn, suggereren Duitse onderzoekers in het Journal of the American Chemical Society.

En dan te bedenken dat HSNO buiten het menselijk lichaam dermate onbekend is dat zelfs Wikipedia er nog nooit van heeft gehoord. Daar is alleen een pagina te vinden over RSNO oftewel S-nitrosothiolen, zonder één woord over de mogelijkheid dat die R een simpele H is. HSNO schijnt dan ook zo instabiel te zijn dat het nooit lang blijft bestaan.

Milos Filipovic, Ivana Ivanovic-Burmazovic en collega’s van de universiteit van Erlangen-Nürnberg suggereren nu echter dat HSNO dient als NO-transporteur. De stof kan onder meer ontstaan als H2S reageert met RSNO, en biochemisch gezien wordt dat interessant wanneer die R een compleet eiwit is (de S zit dan vast aan het aminozuur cysteïne).

Het zou kunnen verklaren dat een hemoglobine-eiwit in een rode bloedcel een NO-groep kan overnemen van een albumine-eiwit dat buiten die cel zit, terwijl albumine met geen mogelijkheid door een celmembraan kan dringen. HSNO is zo klein dat het daar geen enkele moeite mee zou moeten hebben.

Dn zou ook meteen duidelijk worden wat nu precies de rol van H2S is. Dat die stof in het lichaam een signaalfunctie heeft is al langer bekend. Maar welke precies is nog altijd een raadsel; wat er tot nu toe aan suggesties is gedaan vormde geen waterdichte verklaring. Dat H2S simpelweg dient om de overdracht van NO (óók een signaalstof) mogelijk te maken, klinkt logisch.

De Duitsers hebben nog een suggestie: als HSNO met nóg een H2S reageert zou je HNO (nitroxyl) kunnen krijgen, een stof waarvan bekend is dat hij een rol speelt bij de regeling van de hartfunctie. Wordt vervolgd.

Blijft de vraag hoe je HSNO in het Nederlands moet noemen. In het Engels wordt gesproken van ‘thionitrous acid’, wat je zou kunnen vertalen als thiosalpeterigzuur. Maar voor zover de C2W-redactie weet, bestaat dat woord helemaal niet. Iemand suggesties?

bron: C&EN

Onderwerpen