Desinfecterende folie laat bacterie eigen doodvonnis doseren
Aan de ETH in Zürich is een folie ontwikkeld, die precies voldoende nano-zilverdeeltjes afscheidt om passerende bacteriën om zeep te helpen. De truc is om de zilverdeeltjes op smakelijke hapjes calciumfosfaat te plakken, zo wordt gemeld in het tijdschrift Small.Perlen Converting in Luzern heeft de film inmiddels in productie genomen. Hij is bijvoorbeeld te gebruiken om beruchte bacteriehaarden in ziekenhuizen mee te bekleden, zoals deurknoppen.
Bacteriën gebruiken calciumfosfaat als voedingsbron. Wanneer ze het absorberen komen de zilverdeeltjes (diameter 1 à 2 nanometer) vrij. Die zijn op verschillende manieren giftig voor micro-organismen.
Volgens de Zwitsers is het zilver op deze manier een factor 1000 effectiever dan wanneer je het op een onverteerbare ondergrond van siliciumdioxide plakt. Na 24 uur is minder dan 1 op de miljoen E.coli-bacteriën nog in leven.
Hoe lang het duurt eer alle zilver op een stuk folie is opgebruikt en de desinfecterende werking ophoudt, is intussen niet duidelijk.
bron: ETH
Nog geen opmerkingen