Onverwacht maar toch gesynthetiseerd: een organisch molecuul waarin ijzer wordt omringd door vijf stikstofatomen en één zuurstofatoom.
IJzerionen zijn meestal twee- of driewaardig. Zeswaardig ijzer (Fe6+ dus) is uiterst reactief, en probeert uit alle macht zichzelf te reduceren tot de drie- of tweewaardige vorm. Tot nu toe was maar één verbinding met zeswaardig ijzer bekend die enigszins stabiel was, namelijk ferraat (FeO42-).
Aan het Max-Planck-Institut für Bioanorganische Chemie in Mülheim an der Ruhr is het nu voor het eerst een complex organisch molecuul ontdekt dat ook zeswaardig ijzer bevat. De onderzoekers gingen uit van een verbinding met driewaardig ijzer. Eerst onttrokken ze daaraan langs elektrochemische weg een valentie-elektron, zodat een vierwaardig ion ontstond.
Toen de ontstane verbinding bij min 196 graden Celsius werd bestraald met rood licht, bleek ze van rood naar geel te verkleuren. Tot hun verbazing ontdekten de onderzoekers dat zeswaardig ijzer was ontstaan, dat bij deze lage temperatuur ook nog stabiel bleef, zo schrijven ze deze week in Science.
De onderzoekers gaan nu kijken of deze ontdekking biochemische implicaties heeft. Er zijn aanwijzingen dat in bepaalde enzymen ook zeswaardig ijzer voorkomt, maar experimenteel is dit nooit bevestigd.
bron: persbericht Max-Planck-Gesellschaft
Nog geen opmerkingen