Wageningse onderzoekers hebben een methode ontwikkeld waardoor genetisch gemodificeerde planten hun transgenen verwijderen zodra ze stuifmeel maken. Deze techniek opent nieuwe perspectieven voor het gebruik van genetisch gemodificeerde gewassen.

In het DNA van de plant is een gen ingebracht day alle transgenen eruit gooit zodra de plant pollen gaat vormen. Het ‘verwijderingsgen’ is gekoppeld aan een genetische schakelaar (de promotor NTM19) die geactiveerd wordt in de eerste fase van pollenvorming. Door het aanschakelen van de promotor wordt het gen afgelezen. Het gen is een ‘cre-gen’, dat in staat is genetisch materiaal tussen twee genetische ‘grenspaaltjes’ (de LoxP sites) weg te knippen. Door het transgen tussen de twee loxP sites te zetten, wordt het tijdens de stuifmeelproductie verwijderd.

De onderzoekers hebben het systeem getest bij tabaksplanten, waarbij bleek dat slechts twee van de 16800 zaden (0,0024%) nog in bezit waren van het transgen. Het enige vervelende van deze techniek is dat het moeilijk wordt om de transgene zaden te vermenigvuldigen.

Bron: Plant Research International, Wageningen Universiteit, 22 juni 2006

Onderwerpen