In de VS is een hars bedacht die gaten in ruimteschepen binnen seconden dicht. Waarbij lekkende zuurstof de polymerisatie op gang brengt, zo valt te lezen in ACS Macro Letters.
De hars van Timothy Scott (University of Michigan) en collega’s is een mengsel van dithiolen en di- of triallylethers, bijvoorbeeld ethyleenglycoldimercaptopropionaat en trimethylolpropaandiallylether. Die kunnen een copolymeer vormen doordat de thiolen met de dubbele bindingen reageren tot alkeensulfides. Als die reactie (een erkende vorm van klikchemie) eenmaal loopt gaat hij vanzelf door, maar om hem op gang te brengen heb je een vrij radicaal nodig. En dat radicaal kun je bijvoorbeeld genereren door een alkylboraan in contact te brengen met zuurstof (als O2).
Het idee is nu om ruimteschepen te voorzien van dubbele wanden met een laag van deze vloeibare ‘thiol-eenhars’ er tussen, aangevuld met een paar procent alkylboraan. Zodra ruimtepuin of andere stenen de wanden perforeren, zal zuurstof uit het inwendige van het schip door het gat gaan lekken. Die komt de alkylboranen tegen en vormt er radicalen uit, die zorgen dat de uit het lek stromende hars uithardt. De reactie is exotherm, dus over warmtetoevoer hoef je je geen zorgen te maken.
Scott heeft het onder meer uitgeprobeerd met proefpanelen waar hij .223 full metal jacket geweerkogels doorheen schoot. Afhankelijk van de samenstelling van de hars liepen de gaten inderdaad binnen een paar seconden dicht. Voor zover bekend is dat veel sneller dan bij alle eerdere oplossingen die voor deze toepassing zijn bedacht.
bron: American Chemical Society
Nog geen opmerkingen