Opslaan van CO2 in zeebodem mogelijke manier om opwarming aarde te verminderen

Een team Amerikaanse wetenschappers geeft aan dat het opslaan van CO2 in diepzeesedimenten bij hoge druk en lage temperaturen samen met andere opties overwogen moet worden in het gevecht tegen ‘global warming’.

Hun idee bestaat uit het pompen van gas tot een diepte van 3000 m onder de zeespiegel, om het vervolgens onder de zeebodem te injecteren.

De eerder aangegeven omstandigheden zullen het koolstofdioxidegas in een vloeistof moeten veranderen met een grotere dichtheid dan het water eromheen.

Uiteindelijk zullen er dan op ijskristallen lijkende complexen ontstaan, waarin watermoleculen de koolstofdioxidemoleculen zouden insluiten. Hierdoor zou het gas gevangen blijven in de sedimenten van de zeebodem op een zodanige manier dat het zelfs zware aardbevingen zou kunnen weerstaan.

Eerdere suggesties om CO2 uit de atmosfeer te verwijderen en ondergronds op te slaan stootten op weerstand vanwege het gevaar van lekkages en voor het milieu.

Deze plannen spreken van het opslaan van CO2 in olie- of gasvelden, het injecteren in de diepzee of het chemisch omzetten in vaste of vloeistoffen die thermodynamisch stabiel zijn.

Het team, bestaande uit wetenschappers van Harvard University, Massachusetts Institute of Technology en Columbia University, zien de diepzeesedimenten als een vrijwel onbegrensde reservoir voor het opvangen van door verbranding ontstane CO2. De jaarlijkse CO2-uitstoot van de VS zou in slechts 80 vierkante kilometer van de zeebodem opgeslagen kunnen worden, volgens hen.

Het onderzoek wordt in het augustus nummer van Proceedings of the National Academy of Sciences gepubliceerd.

bron: BBC NEWS

Onderwerpen