Onderwijsraad pleit voor bijspijkerprogramma's Nederlands en wiskunde
Het taal- en rekenonderwijs op op Nederlandse basisscholen en middelbare scholen is niet meer wat het geweest is. Op mbo, hbo en universiteit krijgen studenten hierdoor moeite met Nederlands en wiskunde. Dat blijkt uit de verkenning ‘Versteviging van kennis in het onderwijs’ die donderdag is gepresenteerd door de Onderwijsraad.
Op verzoek van minister Van der Hoeven deed de raad onderzoek naar de klacht, dat scholieren tegenwoordig meer met leerprocessen bezig zouden zijn dan met leerstof. De conclusie luidt dat er geen algehele achteruitgang van het onderwijsniveau is te meten. Maar de vakken Nederlands en wiskunde staan wél aantoonbaar onder druk. Gevolgen zijn een beperkte woordenschat, gebrekkige kennis van grammatica, niet goed kunnen redeneren, niet goed leren rekenen, en slecht met formules kunnen omgaan.
De raad waarschuwt dat het verwerven van kennis de basis van het onderwijs moet blijven vormen, en dat scholieren niet alleen maar moeten leren hoe ze iets moeten opzoeken.
Ook vindt de raad dat er een einde moet komen aan de praktijk waarbij onvoldoendes tijdens eidndexamens kunnen worden gecompenseerd met hoge cijfers voor andere vakken.
De raad vraagt vo-, mbo-, hbo- en wo-instellingen om systematisch na te gaan waar ze kennistekorten zien. En om daar reparatieprogramma’s voor op te zetten, voor zover ze dat al niet doen. De minister van Onderwijs zou deze reparatieprogramma’s ‘ruimhartig’ moeten ondersteunen.
Dat scholieren het in andere Europese landen nog slechter schijnen te doen, mag geen reden zijn om hier achterover te gaan leunen, zo wordt er aan toegevoegd..
bron: ANP, via PZC
Nog geen opmerkingen