Science trekt baanbrekend artikel in wegens vermoeden van fraude
De zandraket (Arabidopsis) gebruikt misschien toch geen mRNA om haar puntjes te laten weten dat ze moeten gaan bloeien. Een artikel in Science, waarin dat werd beweerd, is door vier van de vijf auteurs teruggetrokken. Ze denken dat auteur nummer vijf het nodige uit zijn duim heeft gezogen.Betrokkene ontkent, maar niemand lijkt hem te geloven.
Het artikel verscheen in augustus 2005. Al zeventig jaar was vergeefs gezocht naar het zogeheten florigen, dat vanuit de bladeren komt en de bloei in gang zet als de dagen lang genoeg zijn en de temperatuur hoog genoeg. Eerste auteur Tao Huang, promovendus aan de universiteit van Umea (Zweden), claimde dat het mRNA betrof, dat werd aangemaakt door het zogeheten FT-gen. Het zou de halve plant doorreizen en pas in de topjes leiden tot de productie van een FT-eiwit.
Het op realtime PCR-metingen gebaseerde artikel werd begroet als een doorbraak, en de mRNA-theorie heeft intussen al enkele leerboeken gehaald. Maar het lukte niet om Huangs experimenten te reproduceren.
De argwaan sloeg pas echt toe toen Huang terug naar China ging en zijn prof, Ove Nilsson, nog eens goed naar de labjournaals keek. Ook een andere student een een postdoc, die het project wilden voortzetten, ontdekten dat meetpunten uit het artikel waren weggelaten. Het universiteitsbestuur werd ingelicht en na zowel intern als extern onderzoek is het artikel nu teruggetrokken.
Ander onderzoek suggereert inmiddels dat het werkelijke florigen niet het mRNA is, maar gewoon het FT-eiwit.
bron: The Scientist
Nog geen opmerkingen