Truc voor kweken van zeldzame vissen
Aan de universiteit van Tokio zijn mannetjes- en vrouwtjeszalmen dusdanig verbouwd dat ze geen kleine zalmpjes voortbrengen maar kleine zalmforelletjes. Ze hopen deze techniek te gebruiken om op grote schaal ‘draagouders’ te creëren voor vissoorten die met uitsterven worden bedreigd, zo melden ze in Science.
De Japanners knutselden eerst een triploïde variant (dus met drie stel chromosomen in plaats van twee) in elkaar van de masu-zalm (Oncorhynchus masou). Zulke zalmen zijn van zichzelf steriel. Vervolgens injecteerden ze de embryo’s met spermatogonia (de stamcellen die zich later ontwikkelen tot sperma) uit zalmforellen (rainbow trout, Oncorhynchus mykiss).
Verrassend genoeg bleken de vrouwtjeszalmen hierdoor forellen-eicellen te gaan produceren. Kennelijk zijn de stamcellen primitief genoeg om nog in een eicel te kunnen veranderen. Dat de mannetjes forellensperma gingen produceren was geen verrassing, want zoiets was in eerdere experimenten ook al gelukt.
De combinatie leverde gezonde en vruchtbare zalmforelletjes op.
De Japanners willen de techniek gebruiken om de door overbevissing bedreigde tonijnstand op te krikken. Tonijnen zijn vanwege hun grootte lastig in gevangenschap te kweken. Makrelen gebruiken om babytonijntjes voort te brengen zou een stuk praktischer zijn.
Collega’s van de universiteit van Idaho (VS) hebben intussen plannen om de ernstig bedreigde sockeye-zalm te gaan kweken op basis van forellen.
bron: news@nature, Associated Press
Nog geen opmerkingen