De Zeeuwse aluminiumfabriek Zalco is dinsdag failliet verklaard. 480 vaste medewerkers en 130 uitzendkrachten verliezen hun baan, meldt de Provinciale Zeeuwse Courant. Er wordt echter nog onderhandeld over een doorstart.
Als reden worden de gestegen elektriciteitskosten opgegeven, in combinatie met een dalende aluminiumprijs als gevolg van de economische crisis.
De vakbond FNV Bondgenoten zegt geschokt te zijn door het faillissement, dat inderdaad nog al plotseling schijnt te zijn gekomen: via de website van Zalco werden woensdag nog steeds nieuwe medewerkers geworven.
Maar dat het een keer mis zou gaan was te verwachten. Het bedrijf, een voormalig onderdeel van het Franse Pechiney, zat al jaren zwaar in de problemen. Vorige maand dreigde netbeheerder Tennet al de stroom af te sluiten, maar daar stak de rechter toen nog een stokje voor.
Het Financieele Dagblad heeft in de wandelgangen vernomen dat het uiteindelijke faillissement ook is veroorzaakt door mislukte onderhandelingen met Tennet.
De problemen hebben vooral te maken met de elektriciteitsprijzen, die in het milieubewuste Europa duidelijk hoger zijn dan in sommige andere werelddelen. De omzetting van aluminiumoxide(aluinaarde) in metallisch aluminium is een elektrolytisch proces dat per definitie stroom vreet. Niet voor niets is de kerncentrale Borssele indertijd pal naast de fabriek neergezet. Let wel: elektricteit inkopen in het buitenland, of zelfs in een andere provincie, was toen nog zeer ongebruikelijk.
De laatste jaren ging het steeds slechter. In 2003 is nog een poging gedaan om de fabriek voor 113 miljoen euro te moderniseren, maar op de lange termijn bleek het niet voldoende. In 2006 trokken de aandeelhouders hun handen er van af en moest een Londense risico-investeerder de fabriek van de ondergang redden.
Een paar maanden geleden werd duidelijk dat het fout ging. In september meldde de PZC dat Zalco op een groot verlies afstevende. Volgens directeur Wout Kusters kwam dat doordat de stroom nòg duurder werd als gevolg van het uit bedrijf nemen van kerncentrales in Duitsland.
Eerder dit jaar werd een verzoek aan het personeel om 20 procent van het loon in te leveren, massaal afgewezen. Wel waren de werknemers bereid om voortaan in hun eigen tijd te douchen, maar dat zette te weinig zoden aan de dijk.
Of het toeval is dat de vergunningsaanvraag voor de bouw van een tweede kerncentrale twee dagen na het faillissement in de ijskast is gezet, valt te betwijfelen.
Bron: PZC, FD
Nog geen opmerkingen