Titaandioxide moet emissies kolencentrale verminderen
In de VS worden proeven gedaan met het verbranden van verfresten uit de automobielindustrie in kolencentrales. Het idee is dat titaandioxide, het witte pigment uit de verf, het kwik uit de kolen onschadelijk maakt.De proef loopt sinds vorig jaar herfst bij een energiecentrale van Ameren in de buurt van St. Louis, Missouri. De verf komt van de plaatselijke Chryslerfabriek.
Oorspronkelijk was het alleen maar de bedoeling om op deze manier energie terug te winnen uit het verfafval. Maar vervolgens realiseerde iemand zich dat TiO2 kwik kan oxideren en complexeren. Dat kwik gaat daardoor niet meer de schoorsteen uit, maar blijft achter in de vliegas. Die as wordt weer verwerkt in beton, waarbij de kwikzouten definitief worden geïmmobiliseerd.
Chrysler heeft er inmiddels prof. Pratim Biswas (Washington University) bijgehaald, die het proces nu nader onderzoekt.
Kwikemissies vormen een belangrijk milieuprobleem bij kolencentrales. Om aan de steeds strengere milieu-eisen te voldoen probeert men dat kwik meestal op te vangen in actieve kool. Vliegas met een te hoog koolstofgehalte kun je echter niet door beton mengen, zo stelt een woordvoerder van Ameren.
bron: Chemical & Engineering News
Nog geen opmerkingen