Hans Grande vertrekt per 1 juli na negen jaar als investeringsmanager bij Mibiton. Zijn opvolger Kees Recourt wil de kwaliteit van de investeringsaanvragen verhogen, en daarmee ook de inkomsten van mibiton. ‘Ik wil ook een nieuw fonds opstarten om innovatief te blijven.’

Mibiton is een apparatenfonds dat tien jaar geleden is opgezet met geld uit de aardgasbaten. Inmiddels is negen miljoen euro geïnvesteerd in veertig verschillende projecten in de life sciences. Het fonds stelt starters en kennisinstellingen in staat relatief dure apparatuur aan te schaffen. De sleutel is facility sharing. De aanvrager zorgt voor minstens twee bedrijven die betalen om gebruik te maken van de nieuwe faciliteiten, zodat binnen vijf jaar de investering terugbetaald kan worden. Dat maakt van mibiton een revolving fund. Van de negen miljoen geïnvesteerd vermogen is zo al zes miljoen teruggevloeid. “Als er dus af en toe een beetje geld bijkomt, kunnen we dit heel lang volhouden”, aldus Grande. “In het nieuwe life science-actieplan van Economische Zaken krijgen we weer vijf miljoen over een periode van vijf jaar.”

De rol van een investeringsmanager is om voorstellen ingediend te krijgen. Dat is deels missiewerk, maar ook het slim combineren van mensen en middelen om te komen tot een haalbaar voorstel. De volgende taak is het beoordelen van het businessplan. De investeringsmanager heeft geen beslissingsbevoegdheid, dat doet het bestuur van mibiton. “Maar het bestuur eist dat een voorstel honderd procent kans van slagen heeft”, vertelt Grande.

Zijn opvolger Kees Recourt is werkzaam bij de technology transfer-organisatie Licentec. Net als Grande zal hij twee dagen in de week voor mibiton in touw zijn. Recourt is ook directeur van Hep-Art Medical Devices, een spin-off van het AMC dat een kunstlever op de markt wil zetten. “Vooral het revolving karakter van mibiton wil ik versterken, want daar staat of valt mibiton mee”, zegt Recourt. “Mibiton zit nu mooi tussen subsidies en privaat risicodragend kapitaal in.” Grande vult aan: “Met mibiton kunnen starters goede apparatuur in huis halen zonder zeggenschap over het eigen bedrijf te verliezen.” Grande gaat zelf verder als starter. Via het bedrijf Ingeny wil hij een methode commercialiseren om snel salmonella in vlees aan te tonen.

www.mibiton.nl

Onderwerpen