In de VS is een website opgestart voor het outsourcen van wetenschappelijk onderzoek. Handig voor mensen met apparatuur te weinig én voor collega’s die het budget willen aanvullen, meldt de nieuwsredactie van Nature.

Science Exchange werkt als een veilingsite. Onderzoekers kunnen een experiment online zetten dat ze willen uitbesteden, bijvoorbeeld omdat ze de apparatuur niet in huis hebben of omdat de wachtlijst bij de eigen universiteit te lang is. Wie die apparatuur heeft staan, tijd over heeft en denkt het experiment te kunnen uitvoeren, kan een prijsopgave doen.

Is de uitbesteder tevreden met het bod, dan sluit hij een servicecontract met de aanbieder. De betaling loopt via Science Exchange: de uitbesteder betaalt vooraf en de aanbieder krijgt uitbetaald zodra het experiment naar tevredenheid is uitgevoerd.

Afhankelijk van de hoogte van het bedrag gaat er maximaal 5 procent aan bemiddelingskosten af. Volgens Science Exchange ben je waarschijnlijk duurder uit wanneer je op eigen houtje quotes van verschillende aanbieders moet gaan verzamelen.

Volgens mede-oprichter Elizabeth Iorns loopt het storm. Zo’n 1.000 wetenschappers hebben al een account aangemaakt op de website en dagelijks komen er zeker 50 bij. En hoewe Science Exchange zich in eerste instantie puur op de VS heeft gericht, hebben ook buitenlandse onderzoekers deze laagdrempelige toegang krijgen tot Amerikaanse faciliteiten.

Aan de aanbodkant hebben al 70 onderzoeksinstituten zich aangemeld, waaronder enkele topuniversiteiten zoals Harvard en Stanford.

De volgnde stap is om er echt een wereldwijd functionerende dienst van te maken; Science Exchange probeert een miljoen dollar bij elkaar te krijgen om dat mogelijk te maken.

Iorns voorspelt dat het de manier waarop onderzoek wordt gedaan, grondig zal veranderen. Het stelt individuele onderzoekers in staat om zich veel meer te specialiseren dan ze nu kunnen, waarbij ze nuttig gebruik kunnen maken van elkaars specialismes: “Stel je voor dat je een dag in de week betaald krijgt om andermans experimenten te doen, en met dat geld je eigen onderzoek vooruit kunt helpen.”

bron: naturenews

Onderwerpen