VSNU en HBO-raad willen óók ‘importsubsidie’ voor buitenlandse studenten

Vanaf september 2007 kunnen Nederlandse studenten hun studiefinanciering meenemen als ze in een willekeurig buitenland gaan studeren. Dat heeft de nieuwe onderwijs-staatssecretaris Bruno Bruins maandag aangekondigd. Het kabinet is akkoord.

Nu is het nog zo dat je je studiefinanciering alleen in uitzonderingsgevallen over de grens kunt meenemen, bijvoorbeeld als je specialisme in Nederland niet wordt onderwezen. Er lag al een plan om die mogelijkheid uit te breiden tot alle studies binnen de EU. Maar volgens een woordvoerder van Bruins is het eigenlijk onlogisch als je wel naar Spanje mag maar niet naar Canada.

Universiteitenkoepel VSNU is op zich blij met het voorstel. “De Nederlandse universiteiten zullen daar alleen maar sterker van worden. Een student die een deel van zijn opleiding in het buitenland doet, doet nieuwe indrukken op en stimuleert de internationale cultuur van universiteite.”, aldus het persbericht.

Maar de VSNU vindt wel dat er ook beleid moet komen om buitenlandse studenten naar Nederland te lokken. “Het zou onverstandig zijn alleen subsidie te geven op de export van onze studenten”, aldus VSNU-voorzitter Ed d’Hondt. “De Nederlandse universiteiten zijn uitstekend. Daarom is het jammer dat er nog steeds drempels zijn om in Nederland als student aan de slag te kunnen.”

Om dezelfde reden is de HBO-raad ook niet onverdeeld gelukkig met het plan. “Nu we in Nederland alle zeilen moeten bijzetten om genoeg mensen op te leiden voor de arbeidsmarkt is het onlogisch om studenten een pak geld mee te geven als ze het land verlaten”, aldus voorzitter Doekle Terpstra. “Zolang er tegenover iedere Nederlandse student die het land verlaat ook één buitenlander staat die met een studiebeurs uit zijn vaderland bij ons komt studeren, juich ik dit plan toe. Maar voor die wederkerigheid moet staatssecretaris Bruins dan wel zorgen.”

De VSNU is dan ook behoorlijk verbaasd over het feit dat Bruins het plan presenteert als een ordinaire bezuinigingsmaatregel. Hoe meer mensen over de grens studeren, hoe minder geld Den Haag aan universiteiten en hogescholen kwijt is. “We willen bijdragen aan een kennissamenleving, dan moet je geen talent wegjagen”, zegt d’Hondt. “Geef ons nu juist de ruimte om ieder talent op zijn niveau goed onderwijs te geven.’

bronnen: Het Financieele Dagblad, VSNU, HBO-raad

Onderwerpen