Kans op besmetting met eenderde verminderd

Voor het eerst heeft een grootschalige klinische test van een vaccin tegen hiv-besmetting een positief resultaat opgeleverd. De kans op besmetting verminderde met bijna eenderde, zo melden de initiatiefnemers. Nadere details volgen volgende maand tijdens een congres.

Het is nog niet veel, maar het voedt de hoop dat er ooit een effectief aidsvaccin zal worden uitgevonden. De laatste jaren zijn er zó veel proeven mislukt dat steeds meer wetenschappers begonnen te vrezen dat zo’n vaccin überhaupt niet mogelijk was.

De nu gedane proef is gedaan in Thailand, onder auspiciën van het lokale ministerie van volksgezondheid en het Amerikaanse leger. Vanaf 2003 werden er ruim 16.000 onbesmette vrijwilligers voor gerecruteerd. De helft kreeg een combinatie van twee vaccins toegediend, waarbij het ene vaccin (Alvac, van Sanofi-Pasteur) het immuunsysteem moest alerteren en het tweede (Aidsvax, van VaxGen) de respons moest versterken. De andere helft kreeg een placebo.

Eerdere proeven hebben aangetoond dat Alvac en Aidsvax op zich niets uitrichten, en van de combinatie werd van tevoren ook niet zo veel verwacht. Maar beide middelen blijken elkaar wel degelijk te versterken. Van de profpersonen die een placebo hadden gekregen liepen er 74 een hiv-besmetting op, van de gevaccineerde proefpersonen slechts 51. De kans dat zo’n verschil toeval is, is statistisch gesproken heel erg klein.

Opvallend was wel dat de vaccincombinatie wél de kans op infectie vermindert, maar niet de hoeveelheid hiv-virus in het bloed wanneer het toch nog mis gaat. Dat zou kunnen betekenen dat de manier, waarop de effectiviteit van aidsvaccins in het verleden is beoordeeld, funcamenteel fout was.

bron: BBC News, Associated Press

Onderwerpen