Papier is bruikbaar als ondergrond voor het soort display dat wordt gebruikt in ‘e-readers’ zoals de iPad en de Kindle. Zo kun je die dingen flexibel maken en ze tevens een beetje het ‘papiergevoel’ teruggeven, claimt prof. Andrew Steckl van de University of Cincinnati.

In het tijdschrift Applied Materials & Interfaces legt hij uit hoe je papier kunt gebruiken voor ‘electrowetting’. Die techniek werkt met druppeltjes gekleurde inkt op een hydrofoob substraat, waarbij een elektrisch veld bepaalt of de inkt de hele ondergrond bevochtigt of zich samentrekt tot een bolletje. Lees: of hij zichtbaar is of niet.

 

Tot nu toe gebruikt men hierbij vrijwel altijd glas als substraat. Maar Steckl laat nu zien dat het met bepaalde papiersoorten net zo goed gaat. Het papier reageert zelfs snel genoeg om er video’s op te kunnen afspelen.

 

Volgens Steckl wordt de reader zelfs zo goedkoop dat je hem na gebruik gewoon kunt weggooien. Wat dan nog het wezenlijke verschil is met een gewone gedrukte krant, mogen de gadget-freaks straks uitleggen.

 

bron: University of Cincinnati

Onderwerpen