Rekenfoutje: CO2-uitstoot gaat er juist door omhoog

Het kan wel een paar honderd jaar duren voordat biobrandstoffen werkelijk leiden tot een vermindering van de uitstoot van broeikasgassen. Op de korte en middellange termijn gaan de emissies juist fors omhoog, zo claimen de auteurs van twee studies die door Science online zijn gezet.

Tot nu toe werd aangenomen dat de meeste biobrandstoffen milieuwinst opleveren. Zelfs wanneer je rekening houdt met factoren als transportkosten en de productie van kunstmest, zou de netto uitstoot van broeikasgassen er nog door omlaag gaan, zij het slechts een beetje.

In Science wordt nu geclaimd dat bij die berekeningen te weinig rekening is gehouden met de ‘koolstofschuld’ die wordt opgebouwd bij het bouwrijp maken van landbouwgrond. Wanneer het een stuk Amerikaanse prairie betreft, duurt het enkele tientallen jaren eer de emissiebesparing door de gekweekte biobrandstof de extra uitstoot heeft goedgemaakt. Als er een stuk regenwoud voor moet sneuvelen, duurt het zelfs 300 tot 400 jaar.

Het tweede artikel kijkt naar de gevolgen van het maken van biobrandstof uit gewassen die eigenlijk voor de voedingsmiddelenidustrie waren bestemd. Aangezien mensen toch meten eten, zal elders bos of grasland moeten sneuvelen voor de voedselproductie. De auteurs schatten dat bio-ethanol uit maïs de eerste dertig jaar leidt tot een verdubbeling van de CO2-uitstoot, terwijl het 167 jaar duurt voordat je je emissies netto verlaagt.

Voor beide berekeningen geldt uiteraard dat je wél milieuwinst kunt verwachten wanneer je ook biobrandstoffen kunt maken van niet-eetbaar restmateriaal. Maar zo ver is het nog niet.

bron: NewScientist.com

Onderwerpen