Salmonella in pindakaas leidt tot minstens zes doden

De pindakaasfabriek van Peanut Corporation of America in Blakely, Georgia, is de meest waarschijnlijke bron van een salmonellabesmetting die in 43 Amerikaanse staten en in Canada al 453 mensen ernstige diarree heeft bezorgd. Zes van hen zouden mede daardoor zijn overleden.

De voedselwaakhond FDA raadt consumenten aan om pindakaas en pindakaashoudende producten voorlopig helemaal niet meer te eten, totdat duidelijk is wat er wel of niet is besmet. In de hele VS halen voedselproducenten producten uit de schappen.

Berichten dat de besmetting is geëxporteerd naar andere continenten, zijn er nog niet.

De slachtoffers zijn allemaal besmet met dezelfde Typhimurium-stam van de bacterie. De FDA kwam de besmettingsbron op het spoor nadat in een verzorgingshuis in Minnesota exact dezelfde stam was aangetroffen in een geopende pot pindakaas van het merk King Nut, dat in Blakely wordt geproduceerd.

De fabriek in Blakely produceert alleen voor grootverbruikers. King Nut wordt in grootverpakkingen van 5 tot 1700 pond geleverd aan ziekenhuizen, universiteitsrestaurants en andere instellingen. In de supermarkt is het niet te koop. Maar dezelfde fabriek maakt ook ingedikte pindapasta die met containers tegelijk naar producenten van koekjes, ontbijtproducten en ijs gaat. Vandaar dat de besmetting zo wijd verbreid is, en de besmette producten zo talrijk.

Twee jaar geleden werd de VS ook al geteisterd door een salmonella-uitrbraak die door pindakaas werd veroorzaakt. Toen werden minstens 628 mensen in 47 staten ziek door de Tennessee-stam van Salmonella. De bron werd toen ook gevonden in de ‘pindastaat’ Georgia, bij een fabriek van ConAgra die onder meer het huismerk van WalMart leverde. Het kostte de FDA een half jaar om de oorzaak te achterhalen, maar eigen zeggen omdat salmonella in pinda’s zo zeldzaam is dat niemand aan de mogelijkheid had gedacht.

bron: FDA, USA Today

Onderwerpen