Nieuw medicijn tegen zwaarlijvigheid levert geen klinisch significante resultaten

Een klinische proef met het nieuwe antizwaarlijvigheid medicijn MK-0557 zorgde voor een 1,75 kilogram groter gewichtsverlies bij proefpersonen ten opzichte van mensen die een placebo kregen. Hoewel dit verschil statistisch significant is, is het op zichzelf onvoldoende om zwaarlijvigheid af te remmen, volgens producent Merck & Co.

MK-0557 blokkeert hersenreceptoren die reageren op het honger-signaalmolecuul Neuropeptide Y (NPY). NPY werd ruim twintig jaar geleden ontdekt als onderdeel van de honger route. Het screenen van verschillende stoffen voor hun veiligheid en specificiteit voor NPY receptoren, leverde MK-0557. Deze stof bindt specifiek aan het NPY5R-receptor.

Met de medicijn werd een twaalf weken durende bewijs- en doseringsonderzoek gedaan onder 547 deelnemers. Het gaf aan dat de hoeveelheid gewichtsverlies en het aantal receptoren die door het medicijn gebonden worden een plateau bereiken bij een dosis van rond de 1 mg. Deze resultaten werden gebruikt bij een klinische proef onder 1661 patiënten die één jaar lang willekeurig placebo´s of 1 mg MK-0557 kregen toegediend. Van de 832 patiënten die de proef succesvol doorliepen verloor de placebo groep gemiddeld 2 kg, terwijl de MK-0557 groep rond de 3,75 kg aan gewicht kwijtraakte.

Het enkel aanpakken van de NPYR5-receptor lijkt geen grote verandering in de energiebalans teweeg te brengen, volgens Merck. Medicijnen als MK-0557 zouden dus het beste met andere stoffen gecombineerd kunnen worden voor een synergistische effect op gewichtsverlies.

Het onderzoek is in oktober in Cell metabolism (vol. 4, nr. 4, pag. 275-282) gepubliceerd.

bron: Cell press

Onderwerpen