Roger Kornberg geëerd voor opheldering transcriptiemechanisme

De Nobelprijs voor scheikunde gaat dit jaar naar de Amerikaan Roger D. Kornberg. Aan de Stanford-universiteit werkt hij al meer dan dertig jaar aan de opheldering van het moleculaire mechanisme,dat bij eukaryoten (organismen met een celkern, d.w.z. gistcellen en hoger) de transcriptie van DNA naar messenger-RNA verzorgt. Dit is een van de meest fundamentele processen voor het leven op aarde.

Kornbergs vader Arthur kreeg in 1959 de Nobelprijs voor medicijnen voor de opheldering van de manier waarop DNA zichzelf dupliceert.

Kornberg junior begon rond 1970 als postdoc in Cambridge, bij Francis Crick. Daar stortte hij zich op de structuur van chromatines, die bij de transcriptie een rol spelen. Terug in Stanford ontwikkelde hij een modelsysteem, dat in vitro de transcriptie van bakkersgist simuleerde. Aan de hand daarvan werd pas echt duidelijk hoe ingewikkeld het transcriptiemechanisme in elkaar zit.

In 2001 publiceerden Kornberg en zijn medewerkers een via röntgenkristallografie opgehelderde structuur van RNA-polymerase II in Science. Sindsdien zijn daar een stuk of tien andere structuren van het polymerase bijgekomen die in verschillende fases van de transcriptie optreden.

 

bron: nobelprize.org

Onderwerpen