Zouten geven LED betere uitstraling
Met een coating van nanokristallen kun je ‘witte’ LED’s maken die een veel hoger rendement hebben dan de huidige en ook nog eens veel ‘warmer’ licht geven. Ideaal voor verlichting van huizen en kantoren, zo suggereert Himli Volkan Demir (Bilkent-universiteit, Ankara, Turkije) in Applied Physics Letters.
De nanokristallen bestaan uit een kern van cadmiumselenide in een mantel van zinksulfide. Als je die aanbrengt op een LED die blauw licht geeft, absorberen ze een deel daarvan. Zelf stralen de kristallen vervolgens rood en groen licht uit. Blauw, rood en groen opgeteld, geeft warm wit. De exacte tint is naar believen in te stellen door te spelen met de hoeveelheid kristal.
Zoals bekend produceert een LED altijd maar één golflengte, en kun je hem dus nooit rechtstreeks wit licht laten geven. De huidige generatie ‘witte’ LED’s is daarom eveneens gebaseerd op blauwe. Daarbij zorgt echter een fosforcoating voor de omzetting van een deel van het blauwe licht in een breed spectrum van geeltinten. Het resultaat is kil en blauwig, en wordt door de meeste mensen niet als prettig ervaren. Bovendien is de exacte kleur heel moeilijk in te stellen.
Volgens de onderzoekers zijn de nanokristal-LED’s ongekend efficiënt. Ze halen 300 lumen per watt toegevoerde elektriciteit. Gewone witte LED’s komen vaak niet verder 30 lumen/W, nog minder dan een tl-buis, omdat de fosforcoating nogal wat licht verstrooit.
bron: New Scientist
Nog geen opmerkingen