Subtiele verschillen in structuur van griepenzym ontdekt

De ontwikkelaars van de griepmedicijnen oseltamivir(Tamiflu) en zanmivir blijken geluk te hebben gehad. De griepviruseiwitten, die zijn gebruikt bij het ontwikkelen van de medicijnen verschillen namelijk subtiel van het beoogde mikpunt, namelijk een eiwit van het voor de mens gevaarlijke virus H5N1.

In de eiwitkapsels van alle griepvirussen zijn de eiwitten haemagglutinine en neuraminidase terug te vinden.

Haemagglutinine, waarvan er zestien bekende vormen zijn, helpt bij het binden aan cellen. Neuraminidase, waarvan negen vormen bekend zijn, helpt bij het vrijkomen van de virusdeeltjes uit geïnfecteerde cellen.

De namen van de griepvirussen, zoals H5N1, zijn afgeleid van combinatie van de twee eiwitten die ze bevatten.

De op dit moment gebruikte medicijnen tegen het vogelgriepvirus zijn ontworpen om neuraminidase te blokkeren. De structuren van de N2 en N9 vormen van dit enzym werden bij de medicijnontwikkeling als model gebruikt.

Beide medicijnen bleken echter effectief tegen alle griepvirussen. Hierdoor concludeerden wetenschappers dat het enzymatische actief centrum, waar de medicijnen binden, identiek is voor alle neuraminidases.

John Skehel en collega’s, werkzaam bij het National Institute for Medical Research in Londen, hebben met röntgen kristallografie de structuren van N1, N4 en N8, bepaald.

De 3D-structuur van het actief centrum van deze drie neuraminidases, blijkt te verschillen van die van N2 en N9.

Informatie uit het onderzoek zou gebruikt kunnen worden voor het ontwikkelen van nieuwe en subtypenspecifieke medicijnen, suggereert Skehel.

Bepaalde virussen zijn immuun aan het worden voor alle op het moment beschikbare medicijnen. ‘Naast het geven van een nieuw mikpunt voor medicijnen, draagt het onderzoek ook bij aan het begrijpen van hoe medicijnresistentie ontstaat’, zegt Frederick Hayden van het World Health Organization.

Het onderzoek is deze week gepubliceerd in Nature.

bron: news@nature.com

Onderwerpen