Kleine mutatie maakt tuberculose resistent

Wetenschappers van de universteit van Leicester hebben ontdekt hoe de tuberculosebacterie immuun wordt tegen isoniazide, een van de twee gebruikte geneesmiddelen tegen deze ziekte.

Tuberculoseresistentie groeit gestaag. In voormalig Oostbloklanden is bij 15 procent van de patiënten de bacterie bestand tegen geneesmiddelen. Met meer kennis over het mechanisme van de resistentie, kunnen er nieuwe medicijnen worden ontwikkeld.

De onderzoekers richtten daarom hun pijlen op het veel gebruikte geneesmiddel isoniazide. Dit is een zogenoemd pro-drug, een stof die zelf niet actief is, maar door het enzym katalase peroxidase (KatG) in de bacterie zelf wordt omgezet in een werkzame stof.

Met kristallografie onderzochten de Britse chemici de interactie tussen het geneesmiddel en een enzym dat lijkt op KatG, ascorbaat peroxidase uit de sojaboon. Ook testen ze twee gemuteerde enzymen uit, waarbij de aminozuren in de katalytische site ietwat waren aangepast.

Uit de experimenten blijkt dat bij de gemuteerde enzymen isoniazide juist als inhibitor werkt door direct aan de katalytische site te binden. Bij andere mutanten was de katalytische site niet meer goed toegankelijk voor isoniazide, zo publiceren de onderzoeker in Journal of Biological Chemistry

Bron: University of Leicester

Onderwerpen