Koolstofdioxide-detectiemechanisme ontdekt bij muizen
Het enzym carbonzuuranhydrase 4 is er verantwoordelijk voor dat Spa rood anders smaakt dan Spa blauw. In elk geval bij muizen maar die hebben vrijwel hetzelfde smaakzintuig als mensen, zo melden Amerikaanse onderzoekers in Science.
Het CA-IV enzym blijkt min of meer los aan de zuurreceptoren op de tong te hangen. Zoals alle carbonzuuranhydrases zet het CO2 om in protonen en HCO3-. En dat prikkelt dan weer die zuurreceptoren.
Jayaram Chandrashekar (UCSD) en collega’s hebben het bewezen door muizen te kweken met een gebrek aan CA-IV. Die bleken inderdaad moeite te hebben om prik te proeven.
Dat de prik niet gewoon zuur smaakt, komt waarschijnlijk doordat koolstofdioxide ook inwerkt op het somatosensorisch systeem dat dingen niet proeft maar voelt. De combinatie van signalen wordt door de hersenen geïnterpreteerd als ‘ha, lekker, prik’.
Het klappen van de belletjes heeft er volgens de onderzoekers overigens niets mee te maken.
De publicatie biedt geen antwoord op de vraag waarom zoogdieren CO2 kunnen proeven. Mogelijk is het in de natuur ergens goed voor, al weet nog niemand waarvoor dan. Maar het is ook mogelijk dat CA-IV eigenlijk op de zuurreceptoren zit als pH-buffermechanisme en dat de prikdetectie een toevallig bijverschijnsel is.
bron: NIH
Nog geen opmerkingen