Histatine-1 bevordert de bloedvatvorming. En dát is de reden dat speeksel wonden heelt, schrijven Chileense onderzoekers in het FASEB Journal.
Dat histatine-1 (zie de afbeelding) is een antimicrobieel peptide, opgebouwd uit 38 aminozuren. We wisten al dat het voorkomt in menselijk speeksel, en dat het een rol speelt bij de relatief snelle genezing van wondjes in de mond. Welke rol, bleef echter vaag, al waren er aanwijzingen dat het peptide de migratie van huidcellen vergemakkelijkt.
Volgens Vicente Torres en collega’s is er meer aan de hand. Proeven met celkweekjes en kippenembryo’s laten zien dat histatine-1 vooral de bloedvatvorming (angiogenese) bevordert. Dat doet het door signaaleiwitten aan te sturen die via-via de hechting stimuleren van endotheelcellen die de vaatwanden moeten vormen.
De migratie van de cellen naar de wond wordt kennelijk ook door histatine-1 bevorderd, al wordt uit het onderzoek niet echt duidelijk hoe dát dan werkt.
De grote vraag is nu of je op deze manier ook de genezing van wonden buiten de mond kunt versnellen. Of het echt de reden is dat zoogdieren instinctief hun wonden likken, valt echter te betwijfelen: ze doen het immers allemaal, terwijl histatines alleen door mensen en hogere primaten schijnen te worden aangemaakt.
bron: FASEB
Nog geen opmerkingen