Lithium verlengt leven rondwormpje met de helft

Toediening van lithiumchloride verlengt het leven van het rondwormpje C. elegans met gemiddeld 46 procent. Waarschijnlijk door een gen af te remmen, dat is betrokken bij veroudering van chromosomen. Het zou zomaar kunnen dat het bij mensen ook zo werkt, meldt Gordon Lithgow (Buck Institute, Novato, Californië) in het Journal of Biological Chemistry.

Lithium wordt al tientallen jaren voorgeschreven aan manisch-depressieve mensen. Het onderdrukt de symptomen van een bipolaire stoornis, maar wat het precies in de hersenen aanricht is voorlopig nog een raadsel.

Of lithium ook C. elegans van een depressie afhelpt is onbekend; waarschijnlijk hebben die wormpjes überhaupt nooit last van bipolaire stoornissen. Maar de stof blijkt wel de expressie te onderdrukken van het gen LSD-1, dat codeert voor een histondemethylase. Dat heeft weer een uitwerking op de chromatinestructuur, en Lithgow denkt dat daardoor de chromosomen minder snel achteruit gaan.

Het zou ook nog kunnen liggen aan het al bekende feit dat lithium neuronen beschermt en daardoor neurodegeneratieve aandoeningen voorkomt die eveneens een leven voortijdig kunnen beëindigen.

De toegediende hoeveelheid lithiumchloride was vergelijkbaar met de hoeveelheden die aan mensen worden voorgeschreven. Als bij mensen hetzelfde verouderingsmechanisme een rol speelt, zou het kunnen betekenen dat de huidige generatie patiënten met een bipolaire stoornis nog extreem lang en gelukkig (hoewel?) zal leven.

Het bevestigt tevens dat C. elegans, met zijn relatief simpele genoom, een nuttig platform is voor farmacogenetisch onderzoek. Lithgow vermoedt dat lithium op nog veel meer genen inwerkt. Bij een mens kun je dat nauwelijks zien, bij een rondworm valt het wél op.

bron: Buck Institute

Onderwerpen