Antidepressivum laat rondwormpjes langer leven
Het antidepressivum mianserine (ook bekend als Tolvon) verlengt het leven van het rondwormpje C. elegans met gemiddeld 30 procent. Mogelijk laat de stof de hersenen geloven dat de maag leeg is en het lichaam zich dus niet te veel moet inspannen, zo suggereren Amerikaanse onderzoekers in Nature.Het is al het tweede antidepressivum dat bij wormpjes zo’n effect blijkt te hebben. Vorige maand werd gemeld dat lithiumchloride hun leven met bijna de helft kan verlengen. Dat werkte echter via een ander mechanisme, en je kunt dus nog lang niet concluderen dat alle antidepressiva het leven verlengen.
Linda Buck en Michael Petrascheck zijn vijf jaar bezig geweest om 88.000 chemicaliën uit een stoffenbibliotheek uit te proberen op rondwormpjes, om te kijken of ze ergens langer van gingen leven. Ruim honderd stoffen hadden enig effect.
Vervolgens heeft Petrascheck gekeken of daar toevallig stoffen bij zaten die leken op commercieel verkrijgbare (en dus veel beter bestudeerde) geneesmiddelen. Zelf noemt hij het ‘a long shot in the dark’ maar kandidaat 272N18 bleek inderdaad sprekend op mianserine te lijken. Vervolgens bleek mianserine het leven van de rondwormpjes zelfs nog verder te verlengen dan 272N18.
Het achterliggende mechanisme is nopg niet helemaal duidelijk. Bij mensen verstoort mianserine de werking van de neurotransmitter serotonine. Bij wormpjes lijkt iets dergelijks te gebeuren, maar met iets andere gevolgen: de hersenen gaan denken dat het lichaam uitgehongerd is. En dat minimale voedselconsumptie het leven kan verlengen, is iets dat al bij veel meer diersoorten is waargenomen.
bron: BBC, naturenews
Nog geen opmerkingen