Hooggeleerde kattenliefhebbers zamelen geld in om het DNA van 99 huiskatten te kunnen sequensen en onderling te vergelijken. Ze hopen op nieuwe inzichten die niet uit honden-DNA zijn te halen, schrijft de nieuwsredactie van Nature.
In de eerste plaats denken ze aan niercystes, waarvan al bekend is dat ze bij katten en mensen worden veroorzaakt door een mutatie in hetzelfde gen. Maar ook ouderdomsdiabetes en astma lijken bij katten en mensen sterk op elkaar.
Tot voor kort was het genoom opgehelderd van slechts één kat, een Abessijn genaamd Cinnamon. Een ruwe genenkaart verscheen in 2007, een meer gedetailleerde eind vorig jaar. Die oogst steekt inderdaad schril af tegen de beschikbare hoeveelheid genetische informatie over honden.
Die soort heeft namelijk ooit een prioriteitsstatus gekregen van de National Institutes of Health. Deels omdat honden óók veel overeenkomsten met mensen hebben, deels omdat binnen hondenrassen heel weinig genetische variatie voorkomt (inteelt!) zodat mutaties sterk opvallen, deels omdat de teelt van rashonden administratief veel beter is geregeld dan die van katten, en volgens boze tongen ook omdat er gewoon meer honden- dan kattenliefhebbers in de commissie zaten.
Een clubje kattenvrienden onder leiding van Leslie Lyons, van de universiteit van Missouri, probeert dit nu recht te trekken. Hun 99 Lives Cat Genome Sequencing Initiative mikt op - inderdaad - 99 katten, en zoekt nog sponsors. Sequensen kost momenteel ongeveer 7.500 dollar per kat en wie dat bedrag overmaakt mag tevens een bloedmonster van zijn eigen kat laten nemen door de dierenarts, en dat meesturen.
Alle kattenrassen wereldwijd zijn welkom. De dieren hoeven niet gezond te zijn zolang er maar een notitie bij zit van de dierenarts die aangeeft wat er precies mis is. Naast particulieren worden ook fabrikanten van kattenvoer uitgenodigd om deel te nemen met de katten die optreden in hun reclamecampagnes.
Tijdens een congres in San Diego, eerder deze week, konden Lyons en collega’s melden dat ze inmiddels 56 katten hebben gesequenst. Er is dus nog plek.
bron: news@nature
Nog geen opmerkingen