Software brengt kwetsbaarheid foodsector in kaart

De Amerikaanse FDA stelt gratis risicoanalyse-software ter beschikking waarmee voedingsmiddelenbedrijven de kwetsbare plekken in hun productieproces in kaart kunnen brengen. Daarbij gaat het vooral over kwetsbaarheid voor de toevoeging van pathogenen met een terroristisch oogmerk.

De software wordt aangeboden onder de naam CARVER + Shock. Ze is oorspronkelijk ontworpen voor militaire doeleinden. Het Sandia-lab heeft er een gebruikersvriendelijke burgerversie van gemaakt met een interface dat elke medewerker in een voedselfabriek binnen een paar uur onder de knie zou moeten kunnen krijgen.

CARVER staat voor Criticality, Accessibility, Recuperability, Vulnerability, Effect, Recognizability. Dat is respectievelijk de schade aan volksgezondheid en economie, de moeite die het kost om binnen te komen en te vluchten, het gemak waarmee het slachtoffer er weer bovenop komt, de moeite die de eigenlijke aanslag kost, het directe productieverlies en de moeite die het kost om het doelwit te identificeren.

Shock is er voor de gelegenheid aan toegevoegd om de maatschappelijke impact van een terreuraanslag te kwantificeren. “Een aanval op een babyvoedingsfabriek komt emotioneel harder aan dan eentje op een fabriek van diepvriespizza’s”, zo legt een Sandia-medewerkster desgevraagd uit.

De makers zijn niet bang dat terroristen zelf de software zullen gebruiken om een doelwit uit te zoeken. Je hebt er immers alleen wat aan als je met je neus op het productieproces zit, en voedigsmiddelenproducenten zijn altijd al goed in geheimhouding geweest.

bron: Sandia

Onderwerpen