Energiezuinig alternatief voor energiecentrales
Het Pacific Northwest National Laboratory heeft een proces op basis van ionische vloeistoffen ontwikkeld dat CO2 en zwavelverbindingen veel efficiënter uit rookgassen verwijdert dan bestaande monoethanolamine-scrubbers. Elektriciteitscentrales kunnen het zó installeren, aldus projectleider David Heldebrandt tijdens het ACS-congres in Chicago.
In een filmpje laat Heldebrandt zien hoe het ongeveer werkt.
De aard van zijn ‘CO2-binding organic liquids’ (afgekort CO2BOL) valt af te leiden uit een publicatie die eerder dit jaar verscheen. Het is een watervrij mengsel van een alcohol (bijvoorbeeld hexanol) en een sterke amidine- of guanidinebase. Samen reageren die bij kamertemperatuur selectief met CO2 tot een vloeibaar amidinium- (of guanidinium-) alkylcarbonaatzout. Per liter kan het mengsel 147 gram CO2 opnemen.
In een tweede kolom kun je het zout regenereren door het te verwarmen tot ongeveer 90 graden Celsius. De CO2 komt dan weer vrij en je krijgt je oorspronkelijke alcohol en base terug. Omdat je geen water of een ander oplosmiddel hoeft mee te verwarmen, valt het energieverbruik van dit proces mee.
Het laatste nieuws is dat Heldebrandt ook mengsels heeft ontwikkeld die zwaveldioxide, carbonylsulfide en koolstofdisulfide kunnen binden. Op nadere details wachten we nog.
bron: PNNL
Nog geen opmerkingen