Waterverontreiniging verstoort sociaal gedrag

Ttandkarpertjes, die zijn blootgesteld aan 4-nonylfenol, worden daarna gemeden door hun soortgenoten. Voor een vis die in scholen pleegt te leven is dat zeer onaangenaam, alleen al omdat het de kans vergroot dat hij wordt opgevreten, zo waarschuwen Canadese ecologen in Proceedings of the Royal Society B.

4-nonylfenol is een oppervlakte-actieve stof die in sommige merken zeep en shampoo zit. De stof word ook gebruikt in rioolwaterzuiveringen en in industriële processen, en komt zo vrij frequent in het milieu terecht. Tot nu toe dacht men echter dat het te weinig was om schade te verooorzaken.

Voor het sociale leven van een tandkarper (banded killifish, Fundulus diaphanes) blijkt 0,5 microgram per liter echter al te veel. Rond het uiteinde van een rioolpijp is dat ongeveer de minimaal te verwachten concentratie.

De reden voor de afkeer tegen 4-nonylfenol is voorlopig onbekend. De stof is een endocriene disruptor met oestrogeen-achtige eigenschappen, maar daar kan het niet aan liggen want voor pure oestrogeen blijken de vissen juist niet om te zwemmen.

bron: naturenews

Onderwerpen