Optische truc bepaalt concentratie pathogenen binnen een paar minuten
Twentse onderzoekers hebben een lab-op-een-chip ontworpen dat specifieke virussen in lichaamsvloeistoffen binnen een paar minuten kan detecteren, zonder monstervoorbewerking. Met het herpes simplex-virus werkt het alvast heel aardig, zo schrijft postdoc Aurel Ymeti op de website van Nano Letters.
Het bedrijfje PaRaDocs inTiel werkt inmiddels aan een commercieel prototype. Ymeti denkt dat het nog een jaar of twee kost.
De sensor is gebaseerd op het principe van de Young-interferometer. Een monochrome laserbundel wordt op de chip gesplitst in vier parallelle bundels, die na het uittreden per definitie onderlinge interferentie zullen vertonen. Coat je een van de lichtgeleiders met antilichamen, dan leidt dat tot een faseverschuiving van het voorbijkomende licht en dus tot een verandering in het interferentiepatroon. Vangen die antilichamen een virus, dan verandert het patroon nog verder. Die veranderingen registreer je met een ccd-camera.
Heb je eenmaal achterhaald welke virusconcentratie overeenkomt met welk patroon, dan kun je de sensor gebruiken om kwantitatief de virusconcentratie in bloed- of speekselmonsters te bepalen. In principe kun je daarbij met één chip drie virussen tegelijk dicteren; het vierde lichtkanaal houd je vrij als referentie.
Volgens Ymeti is de sensor snel en uiterst gevoelig, al heeft hij bij bloedmonsters voorlopig nog veel last van achtergrondruis.
bron: MIT Technology Review
Nog geen opmerkingen