Multicomponentvirussen kunnen ook dieren infecteren. In elk geval muggen en misschien wel apen, schrijft een internationaal gezelschap deze week in Cell Host & Microbe.

Zoals de naam al doet vermoeden, is het genoom van zo’n multicomponentvirus verdeeld over een aantal RNA-fragmenten die elk in een eigen omhulsel verpakt zitten. Afzonderlijk zijn die fragmenten niet levensvatbaar, met zijn allen samen wel. Bij planten en schimmels komt deze constructie wel vaker voor maar bij dieren was hij tot nu toe niet waargenomen.

In een drietal Midden- en Zuid-Amerikaanse muggensoorten van het geslacht Culex is nu echter ook zo’n multicomponentvirus aangetroffen. Het heet voorlopig Guaico Culexvirus (GXCV), wat verwijst naar de eerste vindplaats op Trinidad. Het genoom van 12.000 basen enkelstrengs RNA is verdeeld over vijf segmenten, waarvan er één zo nu en dan ontbreekt en dus kennelijk niet essentieel is.

Genetisch lijkt GXCV te behoren tot de Jingmenvirussen, die weer zijn verwant aan flavivirussen zoals Zika en dengue. Van Jingmenvirussen is bekend dat het genoom bestaat uit een aantal losse stukken RNA; vermoedelijk is het ooit één streng geweest die ergens in de evolutie is opgebroken. Maar tot nu toe nam men automatisch aan dat die strengen samen in één omhulsel zitten, al heeft nog nooit iemand dat omhulsel daadwerkelijk inder de microscoop weten te krijgen.

De vraag is nu dus: als GXCV wél een multicomponentvirus is, zijn de anderen dat soms ook?

Zo ja, dan komt dit type virus steeds dichter in de buurt. De publicatie besluit met de ontdekking dat een Jingmenvirus, dat eerder werd ontdekt bij teken, nu ook is aangetroffen in een aap (Procolobus rufomitratus) in Oeganda. Voorlopig is alleen de RNA-sequentie herkend, die uit vier fragmenten bestaat. Pas als het lukt het virus te kweken kunnen we zien of er ook vier losse delen zijn.

En dan is de volgende vraag natuurlijk of multicomponentvirussen wellicht ook bij mensen voorkomen.

bron: US Army Medical Research Institute of Infectious Diseases