Molecuulmengsel geeft licht wanneer het een bepaalde DNA-sequentie tegenkomt
Israëlische onderzoekers hebben een ‘DNA-machine’ samengesteld die licht gaat geven zodra hij een bepaald virus detecteert. Het betreft een tamelijk ingewikkelde cocktail van enzymen, DNA en andere moleculen. Maar als de samenstelling eenmaal klopt verloopt de analyse volautomatisch, zo schrijft Itamar Willner (Hebrew University of Jerusalem) in Angewandte Chemie.
Het hart van de machine wordt gevormd door een enkele DNA-streng die uit drie delen bestaat. Deel A zoekt het virale DNA. Wanneer het iets vindt, zet het deel C aan om een zogeheten DNA-enzym te gaan aanmaken. Deel B is daarna de plek waar een ander enzym zich vasthecht om het DNA-enzym los te knippen. Tot slot zorgt dat DNA-enzym dat het molecuul luminol, dat ook in de cocktail zit, licht gaat geven.
In het lab werkt dit eenvoudiger dan bestaande detectiemethoden voor viraal DNA, waarbij je de verschillende stappen alemaal afzonderlijk moet uitvoeren. Volgens Willner heb je binnen anderhalf uur een resultaat in handen.
Bovendien is de methode uiterst gevoelig. Willner vergelijkt het met het detecteren van een zak suiker in het Michigan-meer (noot van de redactie: volgens Wikipedia bevat dat meer op de kop af 4.918 kubieke kilometer water, maar er wordt niet bij vermeld hoeveel suiker er precies in die zak zit).
bron: news@nature
Nog geen opmerkingen