Kunststof paaltjes met elektrisch instelbare waterafstotendheid zijn in staat om een vloeistofstroom te geleiden over een ‘lab op een chip’ te laten volgen. Microkanaaltjes etsen is dan niet meer nodig, zo claimen onderzoekers van de University of Cincinnati deze maand in het omslagartikel van Lab on a Chip.

Het grootste voordeel is uiteraard dat je niet meer aan een vast kanalenpatroon vast zit. Door verschillende paaltjes in en uit te schakelen kun je de vloeistofstroom naar elke gewenste hoek van de chip sturen, ook tijdens je experiment.

 

De nieuwe techniek is het resultaat van een samenwerking tussen microfluidics-experts en bedenkers van beeldscherm-elektronica. Hij berust op ‘electrowetting’, waarbij je een elektrisch veld gebruikt om de bevochtiging van een hydrofoob oppervlak te beïnvloeden.

 

In dit geval vormen de paaltjes dat oppervlak: ze staan 20 micrometer uit elkaar en ze zijn gecoat met een geleidend materiaal waar een hydrofoob diëlektricum overheen gaat. Elk paaltje is afzonderlijk bedraad.

 

Door op een slimme manier onderlinge potentiaalverschillen aan te leggen, creëer je een ‘virtueel kanaal’: een pad dat de vloeistof vanzelf gaat volgen. De minimale stroomsnelheid, bij het laagste voltage dat nog kanaalvorming oplevert, is 1 mm per seconde.

 

 

 

bron: University of Cincinnati

Onderwerpen